Без кредити и преводи на пари за хора с изтекли документи въпреки удължения с 6 м. срок

https://www.24chasa.bg/novini/article/8790236 www.24chasa.bg
Мъж показва новия си паспорт в 3-о районно управление в София.

Ръст на желаещи за нови лични карти заради пътувания в чужбина

Не налагат глоби при полицейска проверка, но частни финансови институции работят по правилата отпреди извънредното положение

Удълженият срок на личните документи с 6 месеца заради коронавируса не гарантира на хората услуги от частни компании като кредити, преводи на пари, теглене на суми, показа проверка на “24 часа”. Валидността им е само за българските държавни институции. Освен това със служебно удължен срок на валидност на документа не може да се напуска страната. Тези, които са в други държави обаче, могат да се връщат след подписани споразумения от Министерството на външните работи.

Валидността на над 2 милиона лични документи на български граждани изтича през 2020 г. и трябва да бъдат подменени. Въпреки че през март заради извънредното положение правителството удължи срока на картите с 6 месеца, това няма реално практическо значение при частния сектор. Често хора са връщани, защото документите им са изтекли. За сметка на това е сигурно, че ако ви спре полицай за проверка, няма да ви глоби. Няма и санкция, ако подадете заявление за нов документ, след като срокът му е минал.

Оказва се, че с изтекла лична карта не може да се плати глоба с превод в “Изи пей” например. Служителят казва, че системата отказва да извърши операцията, защото софтуерът е направен така, че наредителят трябва да се идентифицира с валиден документ за самоличност.

Разбира се, не може да излизате в чужбина. 

Повечето банки също не отпускат кредити с лични карти, чийто срок е изтекъл, показа проверка на “24 часа”.

Трезорите не са

променяли

правилата, които

изискват личните

документи да са

актуални

Причината е, че ако документът е с изтекъл срок, това налага допълнителна проверка от банката дали това наистина е така, а не само снемане на копие от него. Някои клонове, особено в провинцията могат да откажат и теглене на пари от сметки, в случай че човек представи документ за самоличност, който трябва да бъде подменен. Затова финансисти съветват хората да подменят личните си карти независимо от удължения срок, ако имат намерение да кандидатстват за заем. Още по-трудно се теглят фирмени заеми от упълномощени лица, чиито лични документи са с изтекла валидност. Експерти от банките обясняват, че причината за това е опасността от злоупотреби не само с лични данни, но и с пълномощни, чийто срок е изтекъл. 

Иначе в държавните и общинските институции гражданите се обслужват без проблем с лични документи, чийто срок е изтекъл.

Удължаването на срока на валидност на личните карти и шофьорските книжки се въведе със закона за извънредното положение. Важи за тези, които изтичат между 13 март и 31 октомври. Срокът на удължаването е 6 месеца. Т.е.,

ако личната

карта изтича

на 20 март, тя е

валидна за

българските

институции до

20 септември

По време на извънредното положение и сегашната епидемична обстановка услугата за издаване на лични документи не е прекратявана.

Още в началото на годината, когато нямаше коронавирус, от МВР призоваха хората да подават молби за нови документи преди срока на изтичането им. Причината е, че повечето от тях са валидни до лятото на 2020 г. и за да няма струпване на хора в този период. Издаването на лични карти, шофьорски книжки и паспорти продължи и по време на епидемията при строги мерки против заразата, но от МВР отчетоха спад в заявките и опашки нямаше. От 13 март до края на май например са издадени 142 529 лични карти, 63 096 паспорта и 78 745 шофьорски книжки.

В последната седмица обаче все повече хора отиват до районните управления, за да си вадят документи. Една от причините е, че ще пътуват в чужбина след отварянето на границите.

Заради изтичането на документите само в София в последния месец - от 8 юни до 8 юли, са подадени 35 000 заявления за нови лични карти. Данните са за 9-те районни управления и дирекция “Български документи за самоличност”.

В последните дни

на ден се

обслужват по

над 3500 души

Според работещи в звената, макар че се образуват опашки, хората минават бързо. Причината е, че във всяко едно районно на гишетата работят между 14 и 16 човека, които успяват да обслужат по 350 души на ден. 

Часовете, в които има по-голямо струпване, са няколко. Сутрин с отварянето на гишетата има повече хора, които отиват да подадат документи преди работа.

Обикновено това се случва от 8,30 ч, когато службите за лични документи отварят, до около 10,30 ч. След това до около 12 часа е по-спокойно. Новият пик се образува заради обедните почивки на гражданите, които използват времето, за да си свършат личната работа. Проверка на “24 часа” показа, че най-много хора чакат пред 6-о и 4-о районно, където на опашката има по 20-ина души. 

Хората
спокойно
изчакват реда си
под сянката на
дърветата
около сградите
Тези опашки се разсейват до около 14 ч. Между 14 и 15,30 ч е по-спокойно, казват работещи по гишетата. Следва нов пик заради тези, които вече са приключили със служебните си задължения и след тях се отправят до районните.
Областните дирекции на МВР в страната имат и мобилни екипи, които посещават институции и частни фирми на място, за да приемат заявления за нови лични документи. Освен това тези, които имат електронен подпис, могат да го направят онлайн, а когато документите им са готови, да отидат, да си ги получат на избрано от тях място.

Документите, изтичащи от 13 март до 31 октомври, удължени с 6 месеца, важат пред всички държавни институции

Личните карти и шофьорските книжки, изтичащи в периода от 13 март до 31 октомври т.г., бяха автоматично удължени с 6 месеца. Те имат всички права на редовен документ в България с изключение на напускане на страната.
С изтекли лични карти обаче хората могат да се приберат у нас. Документът дава право на човек да премине през границите на над 40 държави. Договорката беше постигната от българското външно министерство и ресорните институции на страните.
С изтекла в този период лична карта човек може да отиде и да регистрира автомобил в пункт на КАТ. Няма проблем и да шофира с уж невалидна книжка, защото е служебно удължена. Въпреки че на гърба на документите пише, че би следвало да са изтекли, служителите на МВР не се ориентират по това за валидността. Те прекарват книжката и шофьорката книжка през машина, която казва дали всичко е наред с подадения документ.
Писма са изпратени и във всички държавни институиции. Така например човек може да отиде на ТЕЛК с изтекла във въпросните 7 месеца лична карта. На места по държавни институции се получавали недоразумения и хората били връщани. От МВР казват, че това е недопустимо и всяка държавна институция трябва да се съобрази с удължения срок на документите. Той е разписан в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и обнародван в брой 28 на “Държавен вестник”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни