Дигиталната икономика продължава да бъде двигател на китайския растеж

https://www.24chasa.bg/novini/article/8791552 www.24chasa.bg
Снимка: Радио Китай

Ние Минсюе работи като куриер във фирма за експресни доставки в град Гуейян провинция Гуейджоу, Западен Китай. Средният му месечен доход е около 10 000 юана. В повече от 200 града на Китай броят на куриерите вече надхвърли 900 000, една трета от които са от бедни райони.

Това е микрокосмос на развитието на дигиталната икономика на Китай. През последното десетилетие цифровата икономика продължава да се разраства, създавайки голям брой работни места.

От 9 нови професии, наскоро публикувани официално от правителството, четири от тях са тясно свързани с дигиталната икономика: блокчейн инженерни техници, интернет маркетинг, тестери за информационна сигурност, служители за онлайн обучение, коментира "Радио Китай".

Това не само ще помогне за по-нататъшното отваряне на ново пространство за заетост, но и ще създаде нови точки на растеж за икономическото развитие на Китай.

Според „Бялата книга за развитието на цифровата икономика на Китай", публикувана неотдавна от Китайската академия за информационни и комуникационни изследвания, добавената стойност на цифровата икономика в страната достигна 35,8 трилиона юана през 2019 г., а делът на дигиталната икономика от БВП е вече 36,2%, докато през 2005 г. е бил едва 14,2%.

Приносът на дигиталната икономика към растежа на БВП през 2019 г. достигна 67,7%, превръщайки се в основна движеща сила на икономическия растеж на Китай.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актрисата Саня Борисова и рапърът Кристо прекараха няколко дни заедно на тузарския гръцки остров Миконос, научи "България Днес". Дестинацията се превръща в една от най-актуалните за родните знаменитости, откакто нискотарифна компания пусна директни полети от София и обратно. Миналия вторник рано сутринта Саня и Кристо се появяват заедно на

В сериозно положение изпадна фолклегендата Сашка Васева. Певицата не успя да събере пари за лечение на очите си, а заради коронавируса не я канят и на участия. "Пари за лечението на слепотата ми нямам. Направих кампания за събиране на средства, за да отида в клиника в Германия, но резултат няма. Хората вероятно са в затруднено положение и нямат

Прахът на обичаната народна певица Христина Лютова беше разпръснат в Родопите. "Гласът на Родопа планина", както приживе беше наричана изпълнителката, почина през месец май тази година - 12 дни преди да отпразнува 80-ия си юбилей. Предсмъртното й желание е да бъде кремирана, а прахът й да бъде разпръснат от планинския рид Кайнадина