Гешев: Претърсват се два кабинета - на секретар и на съветник на президента (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8791653 www.24chasa.bg

Влизането на спецпрокуратурата в президентството е свързано с две досъдебни производства едното е на военно-окръжна прокуратура, а другото на специализираната прокуратура, съобщи в Габрово главният прокурор.

Провеждат се действия по претърсване и изземване в два кабинета в сградата на президентската администрация, използвани от негов съветник и негов секретар. По две отделни досъдебни производства, едното е свързано със скретаря на президента Пламен Узунов и е за престъпно сдружение за търговия с влияние, другото е на Военноокръжна прокуратура.

"Съветник на президента предоставя доброволно материали с гриф по Закона за защита на квалифицираната информация и твърди, че си ги е намерил в касата, логично е прокурори да видят още какво има в тази каса", коментира Гешев пред медиите и подчерта, че става дума за нерегламентирано изнасяне на информация. Едва ли може да се разчита на добрата воля на това лице, след като е разпитван няколко пъти и на третия или четвъртия път предоставя материали, допълни обвинител №1. 

Във връзка със скандала с Христо Иванов и НСО на база "Росенец",главният прокурор каза, че ситуацията му е била смешна и прокуратурата няма да се намесва в политически дейности.

"Прокуратурата няма намерения да бъде въвличана в дребни политически игрички. Наближава година на избори. Явно влязохме в предизборна ситуация доста по-рано", каза Иван Гешев.

"Опитът на един, засега неуспял политик, да щурмува Зимния дворец, е неуспешен към този момент поради няколко причини. Най-малкото това не е Зимния дворец, вътре не е Каренин, той е с гумена лодка, а не с Аврора. Явно се опитва да установи работническо-селска власт. Дали ще успее, не мога да ви кажа", коментира с ирония главният прокурор.

"Какво правят политиците, мен не ме интересува. Политиците правят това. Ако българските граждани го оценяват, да гласуват. Правят най-доброто, за да постигат политически ефекти. Политиците не ме интересуват, независимо дали става въпрос за това лице с гумената лодка или президента, или за министър-председателя, прокуратурата си върши работата на база събрани доказателства. Политическите последствия не ни интересуват. Не очаквайте от нас да правим политически изказвания. Да коментираме политици и да влизаме в тяхната игра, защото те искат да се чувстват значими", допълни Гешев.

Той подчерта, че поведението на служителите на НСО - това е проблем на евентуална вътрешна проверка. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актрисата Саня Борисова и рапърът Кристо прекараха няколко дни заедно на тузарския гръцки остров Миконос, научи "България Днес". Дестинацията се превръща в една от най-актуалните за родните знаменитости, откакто нискотарифна компания пусна директни полети от София и обратно. Миналия вторник рано сутринта Саня и Кристо се появяват заедно на

В сериозно положение изпадна фолклегендата Сашка Васева. Певицата не успя да събере пари за лечение на очите си, а заради коронавируса не я канят и на участия. "Пари за лечението на слепотата ми нямам. Направих кампания за събиране на средства, за да отида в клиника в Германия, но резултат няма. Хората вероятно са в затруднено положение и нямат

Прахът на обичаната народна певица Христина Лютова беше разпръснат в Родопите. "Гласът на Родопа планина", както приживе беше наричана изпълнителката, почина през месец май тази година - 12 дни преди да отпразнува 80-ия си юбилей. Предсмъртното й желание е да бъде кремирана, а прахът й да бъде разпръснат от планинския рид Кайнадина