Валери Симеонов внася промени: Шефът на НСО лично да определя кой да бъде охраняван (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8791878 www.24chasa.bg
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов СНИМКА: Архив

С други промени ще забранят строителството в зона А по крайбрежието - 100-те метра от бреговата ивица

Законът е над всичко и над всички и не може да има недосегаеми - нито личности, нито институции. Никой не е застрахован и имунизиран, ако е извършил престъпление или има данни за такова, да не бъде проверяван.

Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който единствен до момента от всички в парламента коментира влизането на прокуратурата в президентството и скандалите с НСО.

Още другата седмица от НФСБ ще внесат законови промени, с които да се промени начинът на определяне кой да бъде охраняван от НСО, както и кои обекти. Решението трябва да се взема лично от шефа на НСО, за да носи лична отговорност, категоричен бе Симеонов. Той обясни, че законовите промени са консултирани с партньорите от ГЕРБ.

В решението на комисията по отношение охраната на Доган няма никъде особено мнение от шефа на НСО или различно от това на цялата комисия, разказа Борис Ячев, който е шеф на комисията за борба с корупцията в парламента.

Законодателно най-правилно е ДАНС и службите да предоставят информация, но шефът на НСО да определя кой и при какви условия да бъде охраняван, за да носи отговорност.

Трябва да има лична отговорност, за да няма залягане и прикриване зад колективната отговорност, коментира Симеонов.

Повод за законовите промени е спорът между президента и управляващите кой носи отговорност за работата на НСО. В свое изявление в сряда Румен Радев поиска да бъде свалена охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски и обяви, че законът е отнел правомощията му по отношение на службата, защото тя се контролира от Народното събрание.

Това е лъжа, изречена от човек на най-високия пост, коментира Сименов. Има закон и там пише на кого е възложен най-високия контрол и организиране дейността на службата - на президента, обясни лидерът на НФСБ. Изпълнителната власт е тази, която подава обектите, които трябва да бъдат охранявани, а Народното събрание извършва контрол от най-общ характер, както на всички останали агенции. Така че да се прехвърля отговорността на НС е изключително безотговорно и махленски, каза още той.

Говорим за погазване на законите от НСО от десетилетия насам, категоричен бе Симеонов и разказа, че той и колегите му са лично потърпевши от беззаконието на службата. И след приемането на закона това продължава да е служба извън закона, подчинена пряко на президента, допълни лидерът на НФСБ. Той обяви, че Радев не познава закона и го обвини в некомпетентност.

По повод искането на Радев да се свали охраната на Доган и Пеевски, Симеонов напомни: "Има комисия, която определя обхвата на охранявани лица, след като бъдат анализирани всички данни. Така че не е редно той да казва кой до бъде охраняван или не."

Но начело на комисията е шефът на НСО, той свиква комисията и подготвя решенията. Така че отговорността за вземането на решенията е на началника на НСО, но прекият контрол си остава на президента, категоричен бе Симеонов. Радев ги свика с едно изречение и те козируваха и се събраха, допълни той.

Симеонов приветства поведението на Христо Иванов, който преди дни дебаркира с лодка на плажа пред летните сараи на Ахмед Даган в "Росенец". Но критикува, че никой не си е направил труда да влезе в интернет и да провери дали до момента за имота на Доган няма подадени сигнали. Имаше недосегаеми до момента фигури в българската държава, една такава е Ахмед Доган, каза той. Вероятно и днес е така, защото НСО не допуска никого на брега.

Къде е мястото на НСО и отговарящия за него президент, попита Симеонов.

Харесвам поведението на Иванов, така трябва да се прави. Но ние това сме го правили още 2014 г., допълни той.

Симеонов разказа, че като вицепремиер още през 2018 г. е пускал проверка защо Доган е охраняван. Не каза подробности, защото информацията била секретна, но разкри, че става въпрос за заплаха от друга държава.

Като представител на изпълнителната власт тогава си направих труда да проверя защо Доган има охрана, но Радев не прояви интерес. Размърда се сега, когато влязохме в предизборен период. Ако тогава бях получил подкрепа от президента, можеше да не бъде и свалена тази охрана, каза Симеонов.

Категорично съм против охраната на Пеевски и Доган от НСО - те не трябва да бъдат охранявани от държавна служба, след като не отговарят на законовите изисквания за това. Освен това създават усещане в обществото за привилегированост и недосегаемост, а те и двамата не са бедни и могат да си позволят частна охрана, коментира още Симеонов.

Той обясни, че е против охраната на Доган, защото е потърпевш. На 1 май 2008 г. В Созопол тези четирима хубавци биха моя екип и строшиха камерата му, защото искаха да вземат интервю от Доган, разказа лидерът на НФСБ.

Сараят е незаконно построен, каза още Симеонов и разказа какви битки е водил през годините срещу имението на Доган, сезирал е и прокуратурата.

Плажът ще бъде достъпен, това ви го гарантирам, каза Симеонов.

На коалиционен съвет партньорите се обединили около промяна в закона за Черноморското крайбрежие за тотална забрана на строителството в зона А - 100-те метра от бреговата ивица.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В момента сме разделени, той е при майка си в Германия Купих на Лоренцо чисто нов джип Няма да правя повече дуети с мама Тази година съм на гръцкото море Софи Маринова е родена на 5 декември 1975 година. Изпълнителката има една от най-богати кариери в попфолка в България. Когато Софка е на сцената, шоуто е гарантирано

Автомобил като космически кораб пуска на пазара "Ролс Ройс".  Великолепното возило в наречено "кола от 2035 г.", поради предположение, че така ще изглеждат автомобилите от бъдещето. То е представено на широката публика от Алекс Хърши, известна с прякора "Суперкар Блонди". Както писа "България Днес", мацката с търговски нюх е австралийка

Британец доведе съпругата си на меден месец в България заради... компютърна игра. Историята му е разказана в SPORTbible - едно от най-големите спортни издания в Обединеното кралство, и през последните дни се разпространява в цяла Европа. Тим Пайк е голям почитател на "Футбол мениджър", в която влизате в ролята на треньор, редите състави