280 лв. глоба за отсъствие от сесия без причина на столичните общинари

https://www.24chasa.bg/novini/article/8792240 www.24chasa.bg

Близо 280 лв. глоба ще се налага за всяко неоснователно отсъствие на общински съветник от сесия на СОС, за неприсъствие на заседание на комисия санкцията ще е почти 140 лв. Това предвижда новият правилник за работата на СОС, който общинарите обсъждат днес.

Всъщност и в стария правилник има предвидени санкции, но в новия те стават двойни. Досега за неоснователно отсъствие от комисия се удържаше 5% от месечното възнаграждение на общинския съветник, а от сесия - 10%. С промените в правилника санкциите стават 10% за отсъствие без причина от заседание на комисия и 20% - от сесия. В момента заплатата на общински съветник в София е почти 1400 лв.

Новите правила за работа на СОС, по които се работи от края на миналата година, отново предизвика остър дебат между опозиция и управляващи. Първо близо час съветниците спориха дали правилникът, който е първа точка в дневния ред на днешната сесия,  да бъде разгледан сега или да бъде отложен и да се разсиква на самостоятелна извънредна сесия.

Иначе новите правила въвеждат контрол над работата на районните кметове. Както кмета на София те също ще отговарят на питания на общински съветници. Въвеждането на максимален брой допустими питания на сесия - до 10 към кмета на София и районните кметове обаче също бе обект на спор. Според независимия общински съветник Борис Бонев от "Спаси София" по този начин управляващите "на практика налагат квоти на питанията към кмета и се опитват да ограничат опозицията".

"Новият правилник предвижда на сайта на СОС да се публикуват предварително докладите и проектите за решения, за да може всеки да се запознае с тях. Там ще се публикува и поименно гласуване на общинските съветници за всяко решение, взето на комисия и на сесия. Всички заседания ще се излъчват онлайн в реално време. Докладите ще се публикуват в машинно четим формат", обясни Силвия Христова от ГЕРБ, която бе начело на работната група, разработила новите правила за работа на СОС.

Според тях вече всеки общински съветник, включително и тези, които не са част от политическа група, ще могат да бъдат избирани за зам.-председатели на СОС. Подобно намерение да влезе в ръководството на СОС, за да има право да присъства на председателски съвет, изрази още в началото на мандата Борис Бонев.

Дава се и възможност гражданите да присъстват на сесията на СОС. Това става възможно, когато част от дневния ред е точка, предложена от гражданин.  

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта