Скандал в ЕП: изчезват компютри, таблети, камери, също скутер на чешки евродепутат

https://www.24chasa.bg/novini/article/8792278 www.24chasa.bg
Кадър от Европарламента Снимка: Ройтерс

Докато евродепутатите са в принудителна ваканция заради пандемията и работят от вкъщи, от работните им места в Европарламента изчезнаха компютри, таблети, камери, видеокамери. И даже един електрически скутер, с който чешкият евродепутат Томаш Здеховски се движел през дългите коридори на Европейския парламент. Това съобщава чешкият информационен сайт Lidovky.cz.

Ситуацията се разрешава от белгийската полиция и подозрението пада върху почистващата компания, която дезинфекцира сградата и разполага с всички ключове.

Електронното издание припомня, че заради коронавируса Европейският парламент е отменил 130 планирани събития и също е ограничил посещенията в сградата.

Първоначално се говореше за около 50 обрани евродепутати, но е вероятно броят им да нарасне. В Брюксел тази седмица се провежда пленарна сесия, но не всички членове ще пристигнат. Възможността за онлайн участие все още важи. Затова броят на кражбите и сумата на която възлизат все още не са окончателни.

"Определено ще бъдат около двеста случая", оценява чешкият представител Здеховски, чийто откраднат скутер струва около десет хиляди крони. „Той беше откраднат от заключен офис. Някои колеги дори имаха заключени със секретни брави шкафчета“, заяви той и добави, че фракцията на Европейската народна партия е загубила записващо оборудване за десетки хиляди.

Според друг чешки евродепутат - Ондрей Кнотек, чийто кабинет не е в основната сграда и затова според него не е обран, ключ към офисите имат към 100 души. "Това е универсален ключ и според мен почти няма смисъл колегите ми да си заключват офисите", каза евродепутатът пред Lidovky.cz. „Моята кафе машина и снимката на жена ми са тук. И това е най-важното!“, пошегува се той.

Друг чешки евродепутат - Ян Заградил (ОДС), който не е в ЕП от март, също е изпатил. Миналата година някой вероятно си е харесал двете му якета и панталони и те изчезнали. "Има протокол за тази кражба, но нищо не е разследвано", каза той пред Lidovky.cz. Според него в ЕП от години се краде, затова и не е изненадан от тазгодишните обири.

Германският евродепутат Нико Семсрот, чиито лаптопи също изчезват, не крие възмущението си. Пред Politiko той заявява, че е разочарован от липсата на отговор от Генерална дирекция „Сигурност“ на Европейския парламент, известна като DG SAFE. "Това е огромен скандал", убеден е той.

Вицепрезидентът на ЕП Дита Чаранцова, която отговаря за сигурността, не бяга от критиките, особено от хората на Здеховски. „Разследването се провежда от белгийската полиция, на никой друг не е разрешено. За съжаление, ние не можем да повлияем на скоростта на нейната работа“, отговори Чаранцова за Lidovky.cz. Според нея Европейският парламент незабавно трябва да засили сигурността си в отговор на кражбата и да предприеме други мерки за предотвратяване на повторен опит.

Кражбите са станали в сградата на ЕП в Брюксел през април. През март председателят на Европейския парламент Дейвид Сасоли въведе строги мерки, за да предотврати влизането на външни хора в сградите; с изключение на фирмата за почистване. Депутатите и служителите работеха от родните си страни, оставяйки парламента празен до май. Според депутатите алармите и камерите не са попречили на кражбата, ако изобщо са били включени.

Изниква и въпросът дали някаква чувствителна информация не е изтекла от офисите на евродепутатите. „Тайните документи и данни са най-лошото нещо. Освен това сега ще трябва да бъдат изработени нови подходи IT отделът ще се изпоти", заключава пред електронното изданиe Здеховски.

Според Politico, DG SAFE има 756 служители и през 2018 г. управлява 1,5% от общия бюджет на парламента. Тази година Европейският парламент ще отдели около 23 млн. евро за охрана и наблюдение на сградите. В същото време ЕП управлява общо три сгради, в допълнение към най-голямата - в Брюксел, в Страсбург и в Люксембург. В тях работят около 8 хиляди души, 5 хиляди от тях в Брюксел. Служителите идват от всички държави-членки на ЕС, дори от страни извън Евросъюза. Белгия има най-голямо представителство, следвана от Франция, Италия, Испания и Германия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов