10 банки и финансови институции с 13 оферти за 542 млн. евро за проектите на "Булгартрансгаз"

https://www.24chasa.bg/novini/article/8792384 www.24chasa.bg
Строежът на "Балкански поток" СНИМКА: РОЙТЕРС

10 банки и финансови институции подадоха 13 оферти на кредитиране на инвестиционната програма на "Булгартрансгаз" за 542 млн. евро.

Компанията обяви в началото на юни набиране на кредитно финансиране за 400 млн. евро. В процедурата е заложена възможност, в случай че дружеството получи достатъчно икономически изгодни оферти, да увеличи размера на кредитното финансиране. 

Целта е осигуряване на финансов ресурс за инвестиционната програма на дружеството, насочена към диверсификация на източниците, повишаване на сигурността на доставките и позициониране на страната като газоразпределителен център в региона.

Публикуваната покана предизвика интереса на около 20 финансови институции, като 17 подадоха необходимите документи, гарантиращи неразкриване на чувствителна информация за „Булгартрансгаз". До крайния срок за подаване на оферти – 30 юни 2020 г., бяха получени 10 оферти за предоставяне на кредитен ресурс от общо 13 финансиращи институции – банки и международни финансови институции за 542 млн. евро. 

Лихвите варират за всяка от 6-те години на кредита, като най-ниският предложен лихвен процент е 1,35%, а най-високият – 3,50 на сто.
    Получени са и оценени офертите на световно признати банки и на международни финансови институции, извършващи дейност въз основа на междуправителствени споразумения: ING Bank N.V., Ситибанк Европа АД, „Райфайзенбанк България“ ЕАД, Уникредит Булбанк АД, Обединена българска банка АД, International bank for economic co-operation, Юробанк България АД, Банка ДСК АД, VTB Bank Europe SE, Обединение „Българска банка за развитие“ – Международна инвестиционна банка - „Общинска банка“, съобщават от компанията.

Резултатите от проведената процедура са одобрени от органите на управление на „Булгартрансгаз“ ЕАД и ще бъде стартиран процес по уточняване на условията на конкретни договори с финансиращите институции.

Тъй като лихвени проценти са икономически по-изгодни от тези, заложени в сключените договори с обединение "Консорциум „Аркад“ и ДЗЗД „Ферощал Балкангаз“, които са  избраните изпълнители за реализацията на проекта „Балкански поток“, „Булгартрансгаз“ има възможност да реализира спестявания от лихви в размер на 65 млн. евро.

Участието на утвърдени световни и български финансови институции в процедурата за набиране на кредитен ресурс, както и предложеното от тях значително по размер финансиране, е висока оценка за значимостта на проектите, които „Булгартрансгаз“ реализира и тяхната ключова роля за диверсификация на енергийните доставки, смятат от компанията. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи