Караниколов: 72 проекта за над 2 млрд. лв. инвестиции са в процес на сертифициране

https://www.24chasa.bg/novini/article/8792491 www.24chasa.bg
Министър Караниколов и кметът на Варна Иван Портних по време на форума за индустриалната зона в града.

 72 нови проекта за над 2 млрд. лв. са в процес на сертифициране, като потенциалът им е да разкрият над 4700 нови работни места. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов във Варна.

Той участва в работна среща "Инвестиции за устойчив растеж - стратегия и развитие на Индустриална зона - Варна“. На нея присъстваха кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, директорът на Национална кампания „Индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес и др.

От началото на 2020 г. до момента по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са сертифицирани 13 проекта за 250 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият 2466 нови работни места, съобщи още министърът. Преобладават новите инвестиции, но има и четири проекта, свързани с разширение на производството.

Проектите са предимно в секторите производство, здравеопазване, складиране и съхраняване на товари, автомобилостроене и др.

В рамките на форума министър Караниколов изтъкна, че Варна има потенциал за привличане на инвестиции благодарение на отличните логистични връзки. Едни от предимствата са добрата инфраструктура и наличието на висши училища, които могат да подготвят висококвалифицирани млади специалисти, а те от своя страна, да изберат да останат и да се реализират в своя роден град. Той подчерта, че изграждането на модерна индустриална зона, в която свое място да намерят стратегически инвеститори с модерно производство и висока добавена стойност е целта. Съм сигурен, че ако работим всички заедно в екип ще стигнем до желания резултат, заяви той.

Икономическият министър изтъкна, че в момента основната задача на правителството е България да остане атрактивна инвестиционна дестинация и по време на кризата. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12