Руският посланик в Белград: Абсурдни са тезите са руска връзка в протестите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8793164 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко заяви днес, че твърденията на сръбския Център за евроатлантически проучвания за връзка на Русия с безредиците в сръбската столица са "абсурдни", предаде ТАСС.

"Макар че отправените от Центъра за евроатлантически проучвания абсурдни и неоснователни обвинения по адрес на Русия не са рядкост, учудващо е колко изкривено могат да възприемат реалността "експертите", издирили "руска следа" в организирането на безредиците в Сърбия", написа Боцан-Харченко в Туитър, като добави, че редица медии в Сърбия са разпространили тези "измислици", допълва БТА.

На 7 и 8 юли в Белград и други градове на страната бяха организирани протести срещу затягането на мерките заради коронавируса, които прераснаха в сблъсъци с полицията и прояви на насилие.

ТАСС посочва, че на 7 юли регионалната телевизия Ен1, "дъщерна" телевизия на американската СиЕнЕн, е показала жена, представила се като руска гражданка, която "се бори против диктатурата" на сръбския президент Александър Вучич. Центърът за евроатлантически проучвания, който застъпва идеята за членство на Сърбия в НАТО, определи това като "руски почерк в организирането на протестите", изтъква руската агенция.

Президентът Вучич също видя в протестите следи от чуждестранни спецслужби, но заяви, че те вероятно представляват държави от региона.

Държавната телевизия РТС съобщи, че по време на протестите са задържани един израелски и един киргизстански гражданин.