Лидл България: 10 години устойчиво партньорство с българските производители

https://www.24chasa.bg/novini/article/8793569 www.24chasa.bg

Бележим непрекъснат ръст на обемите родни стоки, казва Драгомир Илиев, управител на "Стоково снабдяване и маркетинг"

- Г-н Илиев, кризата и последвалото от нея правителствено постановление 70 промени ли процесите в „Лидл България” за работата с български производители?

- Ясно е, че кризата удари най-силно малките и средните производители. В един момент те се озоваха със стока, която няма къде да реализират. Важно беше като голяма компания да направим възможното, за да ги подкрепим. И да, това наложи бързо да реорганизираме процесите, да намерим работещи механизми за реализация на готовата продукция на малките производители. Но е много важно да изясним нещата с постановление 70. То не е причината която и да е търговска верига да започне да работи с българските производители точно сега. Ние конкретно работим с български производители от стъпването си на българския пазар преди 10 години. Към момента

над 200 български компании

са наши партньори, на които предоставяме различни възможности да продават своята продукция. Голяма част от тях произвеждат продукти под собствени марки Lidl – Pilos за млечни продукти, Pikок, Dulano и Baroni за месни, Deluxe за специални селекции премиум продукти и т.н. Създадохме и продуктова линия „Родна стряха“, която включва над 80 продукта от всички хранителни групи – млечни, месни, сладка, мед, варива, олио, вино, яйца. Директно подкрепяме конкретните производители на тези продукти, но индиректно стимулираме и редица други производства, които доставят суровини за тях. За сладката и конфитюрите „Родна стряха“ на нашия дългогодишен партньор „Цима“ само за последната година са използвани 60 т български плодове - вишни, череши, малини, шипки, горски ягоди, смокини и други.

Третата много ползотворна посока на партньорство с български производители е осигуряването на широки възможности за износ през мрежата на Lidl в цяла Европа. За миналата година експортът е над 40 млн. лв., реализиран от 39 български доставчици. Те са изнесли 124 продукта в над 20 държави в Европа. Суровите барчета са един от продуктите, които се продават на каса в магазините ни в Германия. Това е сериозно постижение, което е красноречиво за качеството на продукта и конкурентоспособността на фирмата, преборила се за тази позиция с много по-големи производители от цяла Европа. Друг показателен пример е българска боя за яйца, която за първи път изнесохме тази година в Литва. Това е един от малкото случаи на износ на нехранителен продукт между страните, в които Lidl оперира, защото обикновено нехранителният асортимент в Lidl се договаря от германската централа за всички държави. Това изключение е показателно отново за висококачествен български продукт и производител.

- Какви конкретни действия предприехте до момента?

- Стартирахме мащабна маркетингова кампания преди седмица, която поставя в центъра българските производители. Идеята ни е да представим наши дългосрочни партньори не само чрез продуктите, които те произвеждат, но и да разкажем повече за техния бизнес, за предизвикателствата, които стоят пред тях, за съвместната ни работа. Чрез тази

мащабна кампания

се надяваме да промотираме още веднъж родното производство и да стимулираме потреблението на качествени български продукти. Близо 40 български компании ще бъдат представени поетапно на страниците на седмичната ни брошура, в корпоративния ни сайт, чрез видеа в YouTube, в рекламния телевизионен клип.

Основен фокус в кампанията са производителите на плодове и зеленчуци. За първи път седмичните акции и предложения на плодове и зеленчуци стават част от седмичната брошура, достигайки по този начин до стотици хиляди семейства. Така вече редовно ще запознаваме нашите потребители с интересни истории на български производители. Работим в още няколко посоки. От самото начало на кризата се активирахме много бързо и за кратък период обогатихме асортимента с над 90 нови продукта от български производители, които само за три седмици реализираха оборот от близо 2,6 млн. лева. С някои от производителите на тези продукти работим дългосрочно, а други са изцяло нови за нас.

Реализираме редица акции с български продукти, като отново стимулираме потреблението на родни стоки. Такива са например почти ежеседмичните ни акции на български продукти на по-изгодни цени в ХХL опаковки, седмица на родните марки, ретро седмица, най-новата ни кампания за подкрепа на българските био продукти. Всеки месец в тази акция ще предлагаме избрани български

био продукти на специални цени.

Всички тези допълнителни активности от началото на кризата доведоха до увеличение в оборотите на български продукти. Само за последния месец и половина сме продали близо 8 млн. български яйца, почти 800 т българско пилешко месо, над 5 млн. опаковки български млечни продукти. Тези завишени обороти са видни и от увеличените плащания към български доставчици, които бележат ръст от 33,6% за март и 39% за април спрямо същите месеци от миналата година.

Изброените основни активности се случиха само за 3 месеца – буквално на 15 март започнахме с идеите за реорганизиране на асортиментната политика, а не след първото огласяване на проекта за ПМС 70. Това е огромен обем от работа, от внимание към детайла, от безупречна проверка на качествени параметри, от редица формалности и процедури. От резултата печелят нашите български партньори, но най-вече потребителите. Така че похвала заслужават и нашият търговски екип, и колегите ни във всеки магазин.

- Какви резултати постигате конкретно с регионалните производители?

- Активно работим по списъците на Министерството на земеделието, храните и горите, за да установим какви възможности, обеми и нужди има всеки един производител конкретно. В процес на разговори сме както с производители, които имат по-голям капацитет, така и с малки, които разполагат само със своята продукция без възможности за логистика, съхранение и опаковане, за да стигне продукцията им до складовите ни бази и оттам до всеки от нашите 101 магазина в страната. В такива случаи разчитаме на нашите установени партньори, които изкупуват продукция от по-малки производители и я доставят за нас. По този начин успяхме да реализираме 230 т българско агнешко месо само за Великден и Гергьовден. Двама от големите преработватели го изкупиха от 5 кланици, всяка от които работи с животни от няколко региона. Така осигуряваме на потребителите SGS сертифицирано прясно месо, което е опаковано в защитна атмосфера и остава чисто и свежо за по-дълго време. Българското агнешко е много търсено от потребителите, затова тази година планираме да увеличим акциите през цялата година с 30% спрямо 2019 г.

От списъците на МЗХГ успешно приключихме разговорите и сключихме договори с още 9 нови за нас производители – 5-ма за млечни продукти, по един за ягоди и яйца, двама за риба. Вече реализирахме няколко акции с новите продукти – на яйца от района на Момчилград и Кърджали, на 10 т пресен шаран от Сливен, на редица млечни продукти. Имаме планирани акции за близо 11 хиляди стъклени бутилки прясно мляко (нов за нас продукт, тъй като до момента не сме предлагали мляко в стъклени бутилки), кашкавал, кисело мляко, сирене, крема сирене, два вида замразена риба и други.

Всички тези договорености не са на всяка цена – имаме високи и много стриктни

изисквания за качеството,

които не можем да игнорираме. Стремим се да намираме решения, гарантиращи на нашите клиенти качеството и свежестта на продуктите, а също и оптималното съотношение качество-цена, което ни отличава като верига. В допълнение на другите мерки по изпълнение на ПМС 70 се ангажирахме и с организирането на фермерски пазари. През юни стартирахме пилотно такъв проект на паркинга на два наши магазина – в София и Бургас. Това е инициатива, от която само за трите дни в София се възползваха около 3000 потребители.

Приоритет са ни възможностите за дългосрочно сътрудничество, което би било по-смислено и ползотворно както за нас, така и за тези нови производители, с които стартираме партньорство. Вярваме, че с нашата подкрепа те ще подобрят цялостната си дейност – ще могат дългосрочно да планират, да повишат качеството, да натоварват мощностите си по-пълноценно, да постигат по-ниски цени на суровини поради завишените обеми, да подобряват и модернизират производството си и да стават все по-конкурентоспособни, което ще им осигури нови пазари и възможности за реализация. Това за нас е постоянната цел – устойчив и взаимен успех.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина