Африканска чума по свинете: Новини за контрола на заболяването

https://www.24chasa.bg/novini/article/8793780 www.24chasa.bg

Главните причини за безпрецедентното и незатихващо разпространение на африканска чума по свинете в целия свят са постоянното движение на инфектирани популации диви свине в различни региони, търговската дейност и липсата на ваксина за превенция на заболяването. Това са и трите движещи сили на епизоотичния процес: източник на инфекцията, пътища за разпространение и възприемчиви животни.

На този етап единствените ефективни мерки за недопускане на заболяването във фермите за отглеждане на свине остават мерките за биосигурност.

Разбира се, учените от различни краища на света работят за създаването на ефективна и безопасна ваксина, която да осигури невъзприeмчиви популации диви и домашни свине.

Британски учени са на крачка от разработването на жива ваксина срещу африканска чума по свинете. При проведен теренен опит 100% от прасетата, имунизирани с новата ваксина са оцелели след заразяване със смъртоносна доза вирус на африканска чума.

Учени от института „Пърбрайт“ са провели изпитване на векторна ваксина, която използва безвреден вирус (вектор), за да внедри в клетките на свинете 8 стратегически подбрани гена от генома на вируса-причинител на африканската чума.

Проникнали в клетките, тези гени продуцират вирусни протеини, които предизвикват имунен отговор срещу заболяването. Всички ваксинирани прасета са били защитени от заболяването след заразяване със смъртоносен щам на вируса.

Д-р Крис Нетертон, ръководител на развойната група в института „Пърбрайт“ казва: „Много окуражително е, че подбраните от нашия екип гени са способни да защитят свинете от АЧ. Въпреки че някои животни показаха клинични признаци на заболяването след провокация с вируса, нашето изследване показва, че векторна ваксина срещу АЧС е реално решение“.

Такъв тип ваксина дава възможност за разпознаване на инфектирани от ваксинирани животни, което позволява изготвянето на ваксинационни програми без умъртвяване на свинете в засегнатите зони.

Изследването е база за разработване на субединична ваксина срещу АЧС. Субединичните ваксини съдържат само част от вирусния геном. Според д-р Нетертон следващата стъпка е откриването на механизма как протеините, продуцирани от гените на вируса стимулират имунната система. Така ще може да се подобри ефикасността на бъдещата ваксина.

През декември 2019 учени от Американския изследователски институт „Плъм Айлънд“съобщиха за създаването на ваксина, осигуряваща стерилен имунитет срещу АЧС. Те са създали генетично модифициран вирус на африканска чума, който не може да предизвика заболяването.

Подобно на тях през март 2020 китайски изследователи от института „Харбин“ публикуваха доклад за изпитването на ваксина, съдържаща 7 генни сегмента от вируса на АЧС. В рамките на няколко месеца това е третата позитивна новина по отношение на контрола на заболяването АЧС.

Екип от испански учени пък работи по създаването на перорална ваксина срещу АЧС. Досегашните изследвания показват 92% ефективност. Такава ваксина е категорично необходима за овладяване на заболяването сред популациите диви свине. Потенциалното използване на перорална ваксина има за цел да намали инфекциозния натиск в дивата природа и е неотменна част от програмите за контрол на заболяването АЧС.

В заключение бих искал да отбележа, че до използването на ваксини срещу АЧС в реални условия вероятно ще са необходими няколко години. Гореописаните новини определено са окуражаващи. Но не бива да се забравя, че и най-добрата ваксина ще има минимален предпазващ ефект, ако не се спазват стриктно мерките за биосигурност.

Д-р Венцислав Миков

„Хигиенно-медицинска индустрия“ ООД

гр. Велико Търново

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина