Институциите се събират на пожар заради проблема с биоцентралата в Труд

https://www.24chasa.bg/novini/article/8794309 www.24chasa.bg
Тази вечер протестиращите ще блокират Карловско шосе.

Държавните институции се събират на спешна среща при областния управител Дани Каназирева за решаване на проблема острите миризми, излъчвани от централата за биогаз в село Труд. 

На съвещанието във вторник сутринта ще присъстват представители на РИОСВ-Пловдив, Басейнова дирекция и останалите отговорни ведомства.  

Институциите се задействаха под натиска на гражданското неподчинение, обявено от Иинциативния комитет "Бъдеще за село Труд". Тази вечер те ще блокират Карловско шосе и ще изразят недоволството си от продължаващия пет години тормоз с неприятните мирзми, излъчвани от централата за биогаз.

Протестиращите настояват за затваряне на централата, докато нейното производство и съоръжения не се преведат в норми, позволяващи й да работи без да влошава живота на населението.

Искат също да се въведе норма за миризми в българското законодателство и предвиждане на мерки контролиращи нейното спазване.

Според тях трябва да има задължителен ОВОС за всички централи работещи с биомаса, в хода на който да се осъществява пълно съгласуване със всички препоръки на министерството на здравеопазването и въвеждане на допълнителни възможности за технолoгичен и екологичен одит.

Друго тяхно искане е да се въведе задължително отстояние 3 км. от населени места и жилищни зони за производства, които вдигат шум и имат потенциално вредно въздействие върху населението и околната среда.

"На срещата в областната управа във вторник роблемите ще бъдат разгледани комплексно, като ще бъдат набелязани възможните решения в полза на обществото при спазване на всички законови норми", се казва в официално съобщение на РИОСВ.

След срещата на ведомствата Каназирева обеща да се срещне и с Инициативния комитет от село Труд и да ги запознае с взетите мерки за решаване на проблема. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В момента сме разделени, той е при майка си в Германия Купих на Лоренцо чисто нов джип Няма да правя повече дуети с мама Тази година съм на гръцкото море Софи Маринова е родена на 5 декември 1975 година. Изпълнителката има една от най-богати кариери в попфолка в България. Когато Софка е на сцената, шоуто е гарантирано

Автомобил като космически кораб пуска на пазара "Ролс Ройс".  Великолепното возило в наречено "кола от 2035 г.", поради предположение, че така ще изглеждат автомобилите от бъдещето. То е представено на широката публика от Алекс Хърши, известна с прякора "Суперкар Блонди". Както писа "България Днес", мацката с търговски нюх е австралийка

Британец доведе съпругата си на меден месец в България заради... компютърна игра. Историята му е разказана в SPORTbible - едно от най-големите спортни издания в Обединеното кралство, и през последните дни се разпространява в цяла Европа. Тим Пайк е голям почитател на "Футбол мениджър", в която влизате в ролята на треньор, редите състави