"Стандарт енд Пуърс": Коронавирусът ще струва на банките в света $2,1 трлн.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8794458 www.24chasa.bg
"Стандарт енд Пуърс"

Банките в света са изправени пред обща загуба на кредити на стойност 2,1 трлн. долара до края на 2021 г. в резултат на коронавирусната криза, пише рейтинговата агенция S&P Global, цитирана от Ройтерс.

Тази година загубата ще достигне 1,3 трлн. долара, което е над два пъти повече спрямо нивото от 2019 г.

Около 60% от загубите вероятно ще бъдат в Азиатско-тихоокеанския регион, въпреки че най-големите относителни ръстове, средно над два пъти спрямо 2019 г., ще се случат в Северна Америка и Западна Европа, очаква S&P.

„Смятаме, че водещите 200 банки съставляват около две трети от глобалното банково кредитиране“, коментират водещите анализатори на рейтинговата агенция в доклада.

„За 2020 г. считаме, че кредитните загуби за тези банки ще погълнат около 75% от печалбата им преди провизии. Според основния ни сценарий това съотношение ще се подобри до около 40% през 2021 г.“, се казва още в документа, цитиран от "Инвестор бг".

Очаква се Азиатско-тихоокеанският регион да съставлява 1,2 трлн. долара от загубите през 2021 г., като три четвърти от тях ще бъдат регистрирани в Китай.

По отношение на потребителските кредити китайската банкова система е приблизително със същия размер като американската, японската, германската и британската банкови системи, взети заедно, и обичайно играе по-важна роля в снабдяването на икономиката с кредити.

Регионите в Северна Америка се очаква да съставляват допълнителни 366 млрд. долара от увеличението, следвани от 228 млрд. долара в Западна Европа, 142 млрд. долара в Източна Европа, Близкия изток и Африка и 131 млрд. долара в Латинска Америка.

„Ако пандемията от COVID-19 се окаже по-лоша или продължи по-дълго време от базовите икономически прогнози на S&P, комбинацията от по-високи кредитни загуби и по-ниска печалба неизбежно ще нанесе удар на банките в цял свят“, се казва в доклада.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина