Обвинението: Илия Милушев искал да урони престижа на шефа на разузнаването пред президента

https://www.24chasa.bg/novini/article/8797722 www.24chasa.bg
ИЛИЯ МИЛУШЕВ

Той ще обжалва отнетия му достъп до тайни и гаранцията от 20 хил. лева

Съветникът получил сведения от разузнавачка. Чрез  тях искал да предизвика проверки на началника на службата 

Съветникът на президента по въпросите на сигурността и отбраната Илия Милушев ще обжалва пред съда паричната гаранция от 20 хил. лева, която днес му определи военна прокуратура. Това научи "24 часа" от адвокатката му Атанаска Каракашева.
Той трябва да я плати в 10-дневен срок.

Милушев ще обжалва и решението на ДАНС да му отнеме достъпа до класифицирана информация с гриф "Строго секретно". Това ще стане пред Държавната комисия по сигурността на информацията.

Напрактика липсата на достъп ще му попречи да изпълнява служебните си задължения, защото като съветник на президента по сигурността и отбраната той го подпомага при осъществяването на функциите му на върховен главнокомандващ.  Също така му помага  при осъществяване на връзките и взаимодействието с въоръжените сили, разработва становища и оценки за провежданата военна политика и за състоянието на бойната готовност на въоръжените сили. Също така разработва становища и оценки за промените в геостратегическата и военнополитическата обстановка и отражението им върху военната сигурност.

За всички тези неща обаче му трябва достъп до документи, които са класифицирана информация.

По-рано днес Илия Милушев беше обвинен за това, че от юни 2019 до юли 2019 г. на неустановена дата се е сговорил с М.К. Тя е бивша служителка в ДАР и с А.З., също бивш служител в ДАР, да вършат престъпления по чл.357 от НК, тоест да разгласяват информация, представляваща държавна тайна, която им е била поверена или станала известна по служба. 

Целта им била да упражнят противозаконно влияние върху председателя на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР), уточни адвокатката му.

Второто обвинение на Илия Милушев е, че за времето от неустановена дата от юни 2019 до неустановена дата на юли 2019 г. като подбудител в съучастие с извършителя М.К., умишлено я склонил в качеството й на длъжностно лице в ДАР да наруши служебните си задължения, произтичащи от длъжностната й характеристика, като й казал да му предостави сведения, представляващи държавна тайна, станали й известни при изпълнение на възложената й работа.

Той й казал още, че ще предаде тези сведения на президента с цел да причини на председателя на ДАР вреда - създаване на повод за дисциплинарни проверки, поставяне под съмнение на професионалните му способности за заемане на длъжността, създаване на впечатление за лошо изпълнение на служебни задължения, липса на управленски качества и склонност към злоупотреба със службата.

Според прокуратурата от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици за ДАР- уронване престижа на институцията, създаване на недоверие в способността на агенцията да изпълнява успешно функциите и дейностите съгласно закона и разкриване на специфичните способи и методи за дейността на ДАР.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта