Радио Китай: Възстановяващият се потребителски пазар внася жизненост в китайската икономика

https://www.24chasa.bg/novini/article/8798915 www.24chasa.bg

През първата половина на годината секторът на куриерските услуги в Китай постепенно се е избавил от негативното влияние, която епидемията от COVID-19 оказа върху икономиката и операциите му са на миналогодишното ниво, сочат официални данни.

Епидемията от COVID-19 от началото на годината нанесе сериозен удар върху потреблението и правителството предприе редица мерки в опит да смекчи негативните последици и се справи с кризата. В резултат на няколко месечните усилия потребителският пазар се възстановява стабилно и за първите пет месеца обемът на онлайн продажбите на дребно е нараснал с 11,5% в сравнение със същия период на миналата година. Това предаде Радио Китай.

От дълги години потреблението е основен двигател за китайския икономически растеж, като приносът му през 2019 г. е бил 57,8%. За последните шест години потреблението остава най-големия двигател за китайския икономически растеж. Китай има население от над 1,4 милиарда, от които 400 милиона са хора със средни доходи, което представлява огромен потенциал.

През тази година, заради епидемията от COVID-19 потреблението във физическите магазини е силно ограничено, но това онлайн компенсира проблемите. Наблюдават се нови модели на потребление като дистационни лекарски консултации, онлайн обучение, пазаруване по WeСhat и други. Освен това правителството предприе редица мерки за стимулиране на потреблението. До 8 май в повече от 170 града от 28 провинции в страната са били раздадени ваучери на стойност 19 милиарда юана.

Възстановяването на потребителския пазар не само дава жизненост на китайската икономика, но и на световната. Увеличението на трансграничната електронна търговия създава възможности за производство и работни места. В началото на юни тайландският вицепремиер Джурин Лаксанависит лично рекламира по китайска платформа за онлайн търговия плодове от своята страна. Освен това Китай реши да не отлага насроченото за ноември тази година трето Международно изложение за внос.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12