Емил Радев: Да се засили контролът по евродирективите за пране на пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/8799312 www.24chasa.bg

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев настоя да се засили контролът по прилагането на директивите за пране на пари.

С огромно мнозинство от 534 гласа „за” в петък вечерта Европейският парламент прие резолюция относно всеобхватната политика на ЕС за противодействие на изпирането на пари и финансирането на тероризма. Сред авторите на документа е и Емил Радев - постоянен докладчик на ЕНП по въпросите на борбата с прането на пари.

Превръщайки част от тях в регламент, Европейската комисия ще уеднакви правилата за всички и ще затвори вратичките в законодателството, които престъпниците ползват за злоупотреби с финансовата система на ЕС, изтъкна Емил Радев. Така той коментира представения от ЕК през май план за противодействие на прането на пари и финансирането на тероризма, съобщиха от ПП ГЕРБ.

„Нуждаем се от силна законодателна рамка, за да пазим финансовата система на ЕС”, категоричен бе българският евродепутат. Като задължително условие за ефективността на мерките той посочи еднаквото приложение на съответната законодателна рамка във всички държави-членки.

По данни на Европейската комисия за около 1% от годишния брутен вътрешен продукт на Съюза – 160 млрд. евро – е установено участие в подозрителна финансова дейност, в това число изпиране на пари, свързано с корупция, трафик на оръжие и на хора, търговия с наркотици, отклонение от данъчно облагане и измами, финансиране на тероризма или други незаконни дейности.

В отговор резолюцията на ЕП акцентира върху правилата за взаимосвързани и висококачествени регистри на действителните собственици, за централизирани механизми за платежните и банковите сметки, за надзор, а също и за защита на лицата, които докладват подозрения за пране на пари и финансиране на тероризма.

Във фокуса на плана за действие са и интегрирането на новите пазарни сектори, технологичните иновации и промените в международните стандарти, както и сътрудничеството между компетентните органи и звената за финансово разузнаване на държавите-членки.

Анализите на Европол за периода 2010–2014 г. сочат, че 2,2% от прогнозните приходи от престъпна дейност са били временно иззети или замразени и едва 1,1% - конфискувани на европейско равнище. Това на практика означава, че евентуално около 98,9% от печалбите от престъпна дейност остават на разположение на престъпниците.

„Настояваме за засилена роля за общото ни полицейско звено Европол и неговия новосъздаден Европейски център за финансова и икономическа престъпност. В същото време е важно новосъздадената Европейска прокуратура да започне да работи възможно най-скоро и насърчаваме всички държави-членки на ЕС да се присъединят към нея”, коментира Емил Радев. Според него ефективното противодействие на прането на пари и финансирането на тероризма ще повиши сигурността и доверието на европейските граждани във финансовата система на ЕС.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България