Първата мюсюлманска молитва в "Света София" ще е на 24 юли

https://www.24chasa.bg/novini/article/8799403 www.24chasa.bg
РЕДЖЕП ТАЙИП ЕРДОГАН

След приключване на всички приготовления, Турция ще отвори "Света София" за извършване на мюсюлманска молитва /намаз/ на 24 юли за петъчната молитва. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Това стана ясно от обръщението към нацията снощи, след като по-рано вчера Държавният съвет - висшият административен съд на Турция, отмени решение на министерския съвет от 24 ноември 1934 г. за превръщане на "Света София" от джамия в музей, а след това бе публикуван президентски указ за прехвърляне на управлението на "Света София" към Дирекцията по религиозните въпроси и за отварянето й за богослужение.

Ердоган изтъкна, че "Света София" ще остане отворена за турци и чужденци, за мюсюлмани и немюсюлмани, подобно на всички други джамии в Турция.

Подчертавам, че ние ще отворим "Света София" като джамия, запазвайки общото културно наследство на човечеството, каза турският президент.

Той посочи, че след промяната на статута на "Света София", която ще действа като джамия, посетителите ще могат да посещават историческия паметник без да плащат такса, пише БТА.

Призовавам всеки да уважава решенията, взети от съдебните и изпълнителни органи на моята страна във връзка със "Света София", заяви Ердоган и подчерта, че въпросът за това как ще се използва историческият комплекс е въпрос на националния суверенитет.

Ердоган обясни, че мюсюлмани, християни и евреи са живели в мир в Истанбул след завладяването му и турците са се отнасяли с максимално уважение към местата за молитва на немюсюлманите, докато много от османските артефакти в Източна Европа и на Балканите постепенно са изчезнали.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина