Паргов: Въздухът в София трепери от напрежение, да направим широк фронт срещу ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/8799488 www.24chasa.bg
СНИМКА: Николай Литов

Въздухът в София трепери от напрежение. Налице е изключително голяма заплаха за нашето съществуване. Всяка храна има срок на годност, след който тя е вредна за здравето. Срокът на годност на това правителство изтече и то е вредно за всички.

Това заяви лидерът на БСП в София Калоян Паргов в речта си пред Градската конференция на червената структура, която се провежда в този час в зала 3 на НДК.

Кого защитаваме, за какво се борим и как общуваме с хората и им представяме идеите си, изброи Паргов основните цели пред БСП и софийската организация. Основните задачи са да се фокусираме към повишаването на стандарта на живот на бедните и да предложим решения за ускорено развитие, допълни той. И призова за по-мащабни мерки за преодоляването на щетите от тази пандемия.

БСП може, длъжна е и носи отговорност да победи ГЕРБ в предстоящите парламентарни избори и София трябва да бъде на нужната висота за това. Защото, ако не го направим ние, претенциите, които идват от всякакви аватари в политическото пространство, са много, категоричен бе Паргов. И обясни, че на левицата ще й е нужен широк фронт, както вече дала пример БСП в София на местните избори.

Но преди да тръгнем да консолидираме лявото и да даваме сигнали към обществото, трябва да подредим и нашата си къщичка, да се консолидираме. Не да действаме по Ленински – преди да се обединим, ще се разделим. А по-скоро по завета на Левски – да си кажем кривиците, по да продължим, че Отечеството ни чака, каза още Паргов.

Правата на всеки от нас са накърнени, когато правата на един от нас са заплашени, заяви той. И критикува управлението на ГЕРБ, което вкарало страната ни в стопанска безпътица и социална безнадежност, държавността се разпадала, обезличавали се институциите и се обезсмисляло съществуването им.

Отчете, че през последните години БСП е възстановила влиянието и позицията си и за това съществен принос има и червената организация в София. Паргов изтъкна добрите резултати на БСП на последните местни избори в столицата - повече от двойното увеличение на общинските съветници от 7 на 15 и двама районни кметове – на „Изгрев“ и „Младост“. „На втория тур кандидатът, подкрепен от нас – Мая Манолова, получи, безпрецедентните за периода на прехода 189 186 гласа или 45,13% от вота. Силният резултат се дължи на единството в ляво, което успяхме да постигнем зад кандидатурата ни за кмет“, каза председателят на БСП – София.

“Понастоящем представителите ни в градския парламент са влиятелна група. Решителният отпор и противодействието ни срещу порочното управление на ГЕРБ в столицата срещат подкрепа и дават резултати, заяви Паргов и допълни: Все по-често нашите действия се сливат с гражданските инициативи и протести в битката за повече справедливост, за по-добри условия на живот на хората, срещу кражбите и корупцията на управляващите“.

Той заяви, че БСП укрепва все по-видимо авторитета си и печели уважението на гражданите в София. „Поставихме ГЕРБ и кмета Фандъкова в обяснителен режим и отбранителна позиция“, изтъкна председателят на групата на социалистите в СОС.

Над 8200 са членовете на БСП в София, 11,5% от тях са млади хора, отчете Паргов. Софийската организация може и трябва да бъде стълб на единство в партията, категоричен бе лидерът й.

Колкото и да сме близо до целта и победата, не успяхме да свалим ГЕРБ нито на национално ниво, нито в столицата. След 10 г. във властта тази задача очевидно не е лесна и моля всеки да си дава сметка за това. Но е очевидно, че политическите ни послания уплашиха управляващите и те направиха всичко възможно да ни спрат, използвайки целия си властови и административен ресурс, харчейки огромни средства, каза още лидерът на червените в столицата.

По думите му България и българите изглеждаме като изпаднали в безвремие, загубили ориентири и надежда за строителство на модерна и социална държава. „Най-страшното последствие от ставащото е, че ставаме свидетели на постепенното изчерпване на националния дух на българите, на вярата в силата на нацията и в нейната държавност“, изрази тревога Паргов.

„Кризата засяга с особена сила София, нашата икономика, нашите съграждани. Тук се усещат най-силно икономическите и социалните сътресения“, коментира той и ситуацията в столицата. „На фона на всичко това непрекъснатото самохвалство на управляващите и лично на премиера Борисов изглеждат нелепо и цинично”, заяви председателят на БСП в София.

„За левицата идва време за смели съюзи и нови ясни идеи, промотирани по умен начин пред обществото. Ако тази възможност бъде пропусната, за години напред рискуваме да останем в плен на фрагментирани правителства които се опитват, но не са в състояние да решат социалните проблеми“, каза още той.

Авторитетът на БСП следва да се гради. Той не е само авторитет на лидерите на БСП, а на цялата партия – всеки според отговорностите си. Нека днес силата на БСП бъде в стойността на моралните й ценности. Защото битката с ГЕРБ може да бъде спечелена само, ако покажем на обществото нова политическа и обществена етика, допълни Паргов. Той напомни, че обстановката в страната е изключително сложна - "на открити и нарастващи граждански протeсти срещу арогантността и властовия произвол на управлението".

Случилото се с президентството е сигнал за пълзящ авторитаризъм и полицейщина, заяви Паргов и допълни, че търпението на почтените граждани, на народа е изчерпано. “Настояват за промяна и я очакват. Искат справедливост и възмездие”, посочи той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи