Стотици мюсюлмани се събраха на площада пред "Света София"

https://www.24chasa.bg/novini/article/8800094 www.24chasa.bg
"Света София" СНИМКА: РОЙТЕРС

Стотици мюсюлмани изпълниха снощи площада пред "Света София" и участваха в благодарствен намаз по случай обявяването й с указ на президента Ердоган отново за джамия след като 86 изпълняваше функциите на музей. Мюсюлманите ликуваха, отправяха молитви и благодарности за събитието, които продължиха до късно.

В обръщение към нацията по случай събитието, което се определя като исторически акт за страната, президентът Ердоган заяви, че първият намаз /масов мюсюлмански молебен в свещения петъчен ден/ в джамията Света София ще се отслужи на 24 юли т.г .

Датата е емблематична в новата история на Турция, тъй като съвпада с годишнината от подписването на Лозанския мирен договор /на 24 юли 1923 г./, с който се уреждат суверенните граници на съвременната турска държава, посочва БТА.

В посланието си Ердоган отново заяви, че връщането на функциите на джамия на "Света София" е въпрос на държавния суверенитет на Турция.

Той посочи още,че "в Турция има 453 църкви, синагоги и катедрали.

Всички те са действащи. "Тази панорама е израз на нашето разбиране, че многообразието на религиите/ са нашето богатство". каза Ердоган.

По думите на президента посещението в джамията Света София вече ще бъде безплатно. Докато тя бе музей, влизането ставаше срещу заплащане.

Предстои заседание на Министeрския съвет, на което ще бъдат обсъдени режимът за ритуалите и посещенията, включително и на чужденците, в Света София.

По думите на Ердоган, уреждането на новия режим за посещенията в джамията Света София, на мюсюлманските и държавните символи и други детайли ще отнеме близо шест месеца.

Що се отнася до християнските символи - мозайките и фреските, говори се, че ще бъдат затъмнени, или осветени със специално осветление, ще бъдат закривани със завеси по време на намаза. За туристите се предвижда да има отделен коридор.

Жените ще си покриват главите при влизане, посетителите ще си събуват обувките, както в най-посещаваните джамии.

Проправителствените медии лансираха събитието със заглавията "Веригите се строшиха, "Света София вече е свободна"," Правото възтържествува", "Честито да е на целия мюсюлмански свят "," Слава на Аллах" .

Опозиционният вестник "Джумхуриет" критикува Ердоган за указа.

Сред турските политици преобладават изявленията в подкрепа на акта на връщането на Света София на статута й на джамия след 86 години. Редица политици и експерти коментират акта не от религиозна точка, а като символичен израз на законните права на суверенитета на Турция по отношение на "Света София". В тази връзка се изразява активна подкрепа на Ердоган.

Лидерката на малката опозиционна Добра партия Мерал Акшенер заяви: "Бях казала, че Ердоган няма да посмее да отвори Света София за поклонения. Излъгала съм се, нека да е за добро, поздравявам Ердоган за този жест".

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу преди това бе заявил, че в партията няма да възразят на превръщането на "Света София" в джамия, но депутатите от парламентарната група за разлика от депутати те от управляващата партия, не станаха на крака, за да поздравят при четенето на указа, с което бойкотираха символично указа.

В същото време обаче един от водещите активисти на НРП Мухаррем Индже, който бе кандидат за президент срещу Ердоган заяви, че с радост ще присъства на първия намаз в джамията Света София.

Депутатите от прокюрдската Партия на демократичните народи също бойкотираха указа на Ердоган.

Актуален е и въпросът какво ще последва от отмяната на функциите на Света София като музей, като каквато е включена в списъка на световното историческо наследство на Юнеско и превръщането й в джамия.

Заместник външният министър Явуз Селим Карън коментира, че Турция изпълнява задълженията си към Юнеско.

"Конвенцията за защита на световното историческо наследство не ограничава упражняването на суверенитет на държавата над културните ценности в нейната страна. Промяната във функцията на Света София не представлява нарушение на Конвенцията за световното наследство", каза той.

Носителят на Нобеловата награда за литература Орхан Памук окачестви със следните думи повторното отваряне на Света София като джамия: "Връщането на Света София като джамия означава, че ние вече не сме светски за останалия свят.

Редица арабски медии, които цитират турските източници, са приветствали решението за връщането на функциите на Света София като джамия.

Интересен факт е, че Ердоган в едно интервю за арабска медия още през 1994 г. бе обещал един ден да превърне Света София в джамия.

Западните медии като цяло остро критикуват решението за превръщането на Света София отново в джамия.

Редица експерти предупреждават, че вероятно ще има негативни реакции от редица страни, каквито вече дойдоха от Сащ, Русия, Гърция.

Политологът доцент д-р Кадер Йозлем приветства "отварянето на джамията Света София отново за поклонение под суверенната власт на турската държава като духовно удовлетворяващо и дори закъсняло". Той коментира, че "решението може да има реакции на Балканите, те трябва да се следят внимателно, не е изключено да последват нови нападения срещу джамиите, наследството на нашите деди, каквито се извършват и в нормални времена - хвърляне на коктейли Молотов,опозоряващи прояви и надписи, съдържащи омраза и подстрекателство".

Експертът по тероризъм и сигурност Абдуллах Агар прогнозира, че "въпреки, че връщането на функциите на "Света София" на джамия с президентски указ е въпрос на държавния суверенитет и независимост, със сигурност ще има сериозни последствия. Бъдете готови".

По думите му " ще последват реакции от християнски среди, от руснаци, гърци, българи, сърби, арменци и др., а вероятно и други ще се присъединят към този керван. Ще се прилага натиск от политически ,военен, икономически, дипломатически, културен характер. Ще се засили конфронтацията и изолацията на Турция .Актът ще се манипулира и ще провокира", написа той в Туитър.

Туроператори обаче очакват засилен поток за посещения в джамията Света София от арабски туристи и туристите от страни от Далечния изток - китайци, японци и др.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В момента сме разделени, той е при майка си в Германия Купих на Лоренцо чисто нов джип Няма да правя повече дуети с мама Тази година съм на гръцкото море Софи Маринова е родена на 5 декември 1975 година. Изпълнителката има една от най-богати кариери в попфолка в България. Когато Софка е на сцената, шоуто е гарантирано

Автомобил като космически кораб пуска на пазара "Ролс Ройс".  Великолепното возило в наречено "кола от 2035 г.", поради предположение, че така ще изглеждат автомобилите от бъдещето. То е представено на широката публика от Алекс Хърши, известна с прякора "Суперкар Блонди". Както писа "България Днес", мацката с търговски нюх е австралийка

Британец доведе съпругата си на меден месец в България заради... компютърна игра. Историята му е разказана в SPORTbible - едно от най-големите спортни издания в Обединеното кралство, и през последните дни се разпространява в цяла Европа. Тим Пайк е голям почитател на "Футбол мениджър", в която влизате в ролята на треньор, редите състави