Дончев: Няма да искаме оставката на президента, днес той поиска цялата власт

https://www.24chasa.bg/novini/article/8800112 www.24chasa.bg

Няма да искаме оставката на президента, заяви вицепремиерът Томислав Дончев, който прави съвместно изявление пред медиите заедно с вицепремиера Красимир Каракачанов и със социалния министър Деница Сачева в Министерския съвет.

Днес заявявам, че българският президент има малко повече от година до края на мандата си и аз държа да довърши мандата си. Не очаквайте от мен да хуля президента. 

Какво поиска днес г-н президентът. Днес той поиска цялата власт. Т.е. преводът на изявлението на Радев е - "Искам цялата власт сега и безконтролно". Но да допълня, че това върви със споменаването на някакви цели. Искам да призова всички към малко повече мъдрост, особено политиците. Има точка, от която връщането назад е много трудно. Искам да призова всички да пазим държавата. Нямаме алтернативна България и алтернативни институции, посочи Дончев.

Вицепремиерът Каракачанов на свой ред посочи, че институциите воюват, вместо да служат ръка за ръка на българските граждани.

Разделението на властите е записано в Конституцията и когато тези власти не работят заедно, нищо добро не се случва на тези хора, каза Каракачанов.

Чух, че президентът призовава полицията едва ли не да не изпълнява заповедите на своя министър. Но не чух призив организираните групи от провокатори да не атакуват полицията. Затова се обръщам и към президента и организаторите на тези протести, каза министърът на отбраната. 

Очаквам всички да призоват по протестиращите по никакъв начин да не провокират полицията. Българският полицай не е враг на обществото, всеки български гражданин при проблем търси полицията, посочи той и добави, че на снощните протести са били ранени 4 полицаи.

Призовавам и българските полицаи да бъдат толерантни, каза Каракачанов.

Когато институциите воюват, нищо добро не се е случвало на страната. Мисля, че 30 години омраза и конфронтации стигат, добави той.

Явно става въпрос за борба на власт. В историята на България са се изредили много партии. Моят апел е - всеки има право да протестира, но да се зачита полицията. Казвам го като човек, организирал десетки протести. Има начин да си изразиш волята без да чупиш и да нападаш полицията, каза Каракачанов, като добави, че призовава за диалог.

Няма нужда от конфронтация. Призовавам за диалог и спокойствие. Нахъсване българин срещу българин, брат срещу брат няма да доведе до нищо добро за България, посочи той.

Каракачанов каза още, че начело на опита за пробив на полицейския кордон на протестите в София вчера е била футболна агитка.

На наш симпатизант вчера са му предложили 50 лв. за участие в протеста, каза той. 

Политическият екстремизъм, който практикува г-н Радев, е опасен за държавата. Това, което се случва, тревожи всички разумни български граждани. Ако на някой демокрацията не му е по мярка, да има доблестта да излезе и да каже това. Това заяви по време на брифинг в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя посочи, че правителството е е законно избрано и в този смисъл всички призиви за метежи, как трябва да бъдат изметени хората от правителството, как трябва да бъдат вкарани в затворите, напомнят за други практики, напомнят за друго време.

Сачева обърна внимание, че президентът Румен Радев вече 24 часа не е намерил време и възможност да коментира новината, която развълнува много български граждани, а именно това, че сме влезли в чакалнята на еврозоната. "Ако някой има други планове за България, извън нейното демократично развитие, извън спазването на законите и Конституцията на страната, извън демокрацията, да излезе ясно да заяви това. Още веднъж призоваваме към намаляване и деескалация на напрежението", каза министърът. Тя апелира симпатизантите им да не се поддават на провокации.

Призоваваме към разум, призоваваме към това да се уважават институциите, защото ние друга държава нямаме, посочи Сачева.