Босненските мюсюлмани почетоха паметта на жертвите от Сребреница (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8800837 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Ройтерс

Босненските мюсюлмани почетоха днес паметта на жертвите на геноцида в Сребреница - най-ужасното масово убийство в Европа след Втората световна война, с възпоменателна церемония в мемориален център с ограничено присъствие заради коронавируса, съобщава АФП.

В края на войната в Босна, на 11 юли 1995 г., силите на босненските сърби избиха над 8000 босненски мъже и момчета в мюсюлманския анклав Сребреница, обявен за защитена от ООН зона, като заровиха телата им в масови гробове, припомня БТА. 

Клането в Сребреница е единственият епизод от войната Босна /1992-95/ признат за геноцид от международното правосъдие. Босненският сръбски политически лидер по време на войната Радован Караджич и военният командир Ратко Младич бяха осъдени от трибунала на ООН за военните престъпления на доживотен затвор, специално заради клането в Сребреница и обсадата на Сараево.

Възпоменателната церемония днес включваше и погребение на идентифицираните наскоро тленни останки на девет жертви на клането в гробището на мемориалния център край Сребреница, съобщават АП и АФП.

Досега са открити и идентифицирани тленните останки на близо 7000 жертви на клането. Повечето от тях са погребани в гробището на мемориалния център.

Обикновено хиляди хора от различни страни присъстват на възпоменателната церемония край Сребеница на 11 юли, но тази година само малка група оцелели ще бъдат допуснати до гробището заради пандемията, посочва АП.

Десетки световни лидери, включително канадският премиер Джъстин Трюдо, испанският премиер Педро Санчес, американският държавен секретар Майк Помпейо и британският принц Чарлз, са отправили видеопослания за възпоменателната церемония.

Босненските сръбски лидери продължават да омаловажават сериозността на клането в Сребреница, отбелязва АФП.

Сръбският член на колективното босненско председателство Милорад Додик отхвърля определението за "геноцид" и казва, че става дума за "мит".

"Ние ще настояваме безотказно за истината, справедливостта и необходимостта да бъдат съдени всички тези, които са извършили това престъпление", заяви в петък мюсюлманският член на колективното босненско председателство Шефик Джаферович, цитиран от АФП.

"Ние ще се борим срещу тези, които отричат геноцида и възхваляват неговите извършители", заяви той в мемориалния център, където присъства на колективна молитва.

Шефик Джаферович, който бе един от малкото официални лица, присъстващи днес на възпоменателната церемония, призова света да поиска от сръбските лидери най-накрая да приемат отговорността и да открият пътя за истинско помирение, посочва АП.

Призовавам нашите приятели по целия свят да покажат не само с думи, но и действия, че няма да приемат отрицание на геноцида и прослава на неговите извършители, каза той.

Ние дължим не само на Сребреница, но и на човечеството, да се противопоставим на това, заяви той.