Борисов в извънредно обръщение: Пазете се и не проливайте кръв! (Обновена и видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8800901 www.24chasa.bg

Пазете се и не проливайте кръв! И едните, и другите, не се замеряйте. И полицаите са хора! Протестирайте колкото искате, но пазете полицаите така, както те пазят вас. С този призив се обърна премиерът Бойко Борисов към протестиращите в извънредно живо включване през фейсбук.

Виждам, че Радев не го боли, когато се пролива кръв на полицай, когато откроено се провокира. Тези полицаи имат семейства, деца, ние също. Всички страдат. Използването на езика на омразата няма да доведе до нищо добро за държавата, предупреди премиерът.

Много пъти в нашата история се е случвало - когато запалиха Партийния дом, понеже чуваме сега, че за това се готвят след малко, нека си спомнят следващите 12 г. по доклада на Световната банка, Унгария, всички вървяха нагоре, а за България 12 г. застой, блато.

Предстоят ужасни месеци и дни - заради короната, заради финансите, спад с близо 10% на БВП, доходите ще намалеят. И тогава, който и да управлява, ще трябва да търси голям обществен консенсус, заяви премиерът. И се зачуди, с какво управляващите са подразнили вчера. Освен, че сложихме България там, където й е мястото - сред най-развитите, най-белите държави в ЕС. Изсветлихме финансите и банковата система така, както са мечтали поколения десни, допълни той.

А какво се случи - изведнъж страхотно напрежение, появи се Христо Иванов. Казах му, че нашите представители - както каза Радев, отговарям за ДАНС и МВР, и днес свикваха комисията и ние казахме нашето мнение. Освен това се оказа, че те се прегръщат и се целуват, а до обяд ми се струваше, че ще възникне страхотно етническо напрежение. Нещо много добре организирано, за да прерасне след това в още по-голям митинг, видимо добре платен, коментира премиерът. И разказа, че някои агитки ги познава добре.

Има много хора, които протестират - или ни харесват, или са недоволни, но това е демокрацията. Една партия я харесват 20-30%. Така е устроен демократичният мир, че след избори се правят или самостоятелно управление, или коалиция, или ако не може се отива на нови избори, коментира Борисов. И напомни, че изборите са само след месец.

Тези, които са се наредили до президента Радев, те бяха управляващи. Мая Манолова предложи Пеевски, Румен Петков беше вътрешен министър, Христо Иванов беше министър. Сега се оказа, макар че се уважаваме, поне аз. И какво се получи днес - огромен успех за Христо Иванов и "Да, България", за Карадайъ и ДПС. И накрая в хор и двамата "гушнаха се", "прегърнаха се" и казаха, че е лош кмета на Бургас, лоша е полицията, лош е ГЕРБ, коментира Борисов.

Това ли е вашата задкулисна коалиция? Това, че ние проявяваме уважение към всяка партия и сме го уважили, когато са направи нещо добро за държавата си, попита Борисов. И похвали Димитър Николов, че е превърнал Бургас в един от най-красивите европейски градове, а сега протестиращите го нападали и замеряли с вода. Не ние сме продали палатите на "Лукойл", не по наше време са се строили тези летни сараи, допълни той. За Алепу - ще бъде само къщички за птички, че не пратихме веднага на езерата да изгонят багерите, продължи той.

Вчера с прискърбие гледах митинг за подкрепа на държавния глава и на премиера, вместо да сме заедно и да се прегърнем за общата цел. Защото съм убеден, че юли и мониторингът върху България ще падне, допълни Борисов. Не знам моите колеги вдясно какво щяха да говорят вчера, ако България беше изгонена от банковия съюз и Еврозоната, а Хърватия беше влязла, какви неща щяхме да прочетем, попита той. И разказа, че Муравей Радев му е писал, за да му благодари за това, за което са мечтали поколения финансисти. 

Какво искат - да строшат Министерския съвет ли, държавна собственост? Да го строшат, щом искат, това е демокрацията, каза още Борисов. Да отидат да строшат и "Тракия", "Марица", "Европа", "Хемус", метрото. Ние само градим. Направили сме повече магистрали от всички, двойно повече от Тодор Живков. ГЕРБ е изградил колкото всички премиери досега заедно. За това ли да дадем оставка, попита премиерът. Че вкарахме държавата в Еврозоната, доходите растат, строи се всичко, продължи той. С пандемията се справихме най-добре от всички в Европа, докато не започнаха да торпилират мерките, и то пак целенасочено, една по една мерките. Същите тези хора с щедрото финансиране на Божков.

Много моля тези, които не ни обичат, да са на протест, нека си го изразяват. Но работодателските организации, синдикатите, да си направят и те бърза преоценка - какво всички искат да се случи в страната. Толкова много сме направили, толкова усилия сме положили, нищо не задържа в управлението, освен отговорността за това, че ще счупят държавата. Тези не могат да управляват, доказали са го - за всяко тяхно влизане в управлението, затварят еврофондовете. Как като ГЕРБ дойде на власт, всички фондове работят, а като дойде БСП - се спира, допълни премиерът. И даде за пример, че се строи "Балкански поток", интерконектора с Гърция, пълна диверсификация на природния газ, с 50% близо по-ниски цени на природния газ.

Премиерът призова протестиращите да не замерят полицаите, защото имало вече пет ранени полицаи. Какво искате - да ги провокирате, попита Борисов. И отново говори за протеста на морето. Едно организирано псевдо етническо напрежение, защото после показаха как се прегръщат и се радват на успеха, че върху гърба на ГЕРБ те си направиха две прекрасни партийни събития и си вдигнаха цената и на ДПС, и на "Да, България". Това ли беше целта, попита той. Гледал съм ги при Орешарски тези коалиции, гледал съм и тройната коалиция, и пак казвам - оставаме да управляваме само, защото щетите сега ще бъдат много по-големи, защото светът влиза в най-страховитата си финансова криза. И както и да се говори за това в Брюксел, самите европейски държави са много зле и първо за тях трябва да си осигурят финансирането на собствените хора, каза още Борисов.

Моля ви, протестирайте колкото си искате, но пазете полицаите, за да ви пазят и те вас, обърна се Борисов към протестиращите. И обясни, че се надява на здравия разум.

Аз няма като Радев да призова тези, които са гласували - стотици хиляди за ГЕРБ, да правят същото като неговите симпатизанти. Няма да призова и агитки да излизат и да се държат по този начин. Аз съм демократ - има си демократични начини, за да сваляш едно управление, допълни още Борисов. Това става през избори. Да влизаш със служебно правителство през задния вход, за да се саморазправяш, е недемократично. Не, че ме е страх! Напротив. Страх ме е от това, което става с полицаите. Тези момчета и момичета, които са там, те не са виновни, те са на една заплата, допълни премиерът. И благодари на всеки, който ще прояви разум.

Който си обича държавата, не иска да я чупи и ще направи всичко възможно да я направи така, че да събира хората, завърши Борисов.