Скандално: Пленумът на БСП заседава без лидерката Нинова (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8801653 www.24chasa.bg
Весела Лечева, Драгомир Стойнев и Калоян Паргов водят заседанието. СНИМКИ: Николай Литов

Националният съвет на БСП започна заседание без лидерката Корнелия Нинова. Заседанието бе свикано с подписите на 72-ма от членовете му.

Пленумът ще обсъди политическата обстановка в страната и мотивите за вота на недоверие, готвен от БСП, гласи приетият дневен ред.

Той е различен от първоначално внесения заради промяната на политическата обстановка в страната. Първоначално опозицията на Нинова искаше събиране на пленума заради вътрешни теми като неприемането на финансовия отчет на партията за 2019 г. и предстоящия пряк избор на лидер.

По устав пленумът може да се събере с искане на 1/3 от 180-те си членове, но кворумът за вземане на решения е 95 гласа, обясниха червени. 70 бяха регистрираните до момента на старта на заседанието, като след това продължава да пристигат още хора.

На заседанието обаче присъстват повече опозиционери, а ги няма близките на Нинова членове.

Имаме сериозна работа - това, което се случва в държавата е тревожно и изисква отговорна политическа позиция на БСП, обяви водещият заседанието Драгомир Стойнев. Той и колегите му от Изпълнителното бюро Калоян Паргов и Весела Лечева седнаха на трибуната.

Цялата страна е вперила поглед не само в жълтите павета, а и към "Позитано", допълни Стойнев.

Отсъстващата от залата лидерка по-рано през деня направи изявление, в което призава членовете и симпатизантите на БСП да се включат с подкрепа и организация в протестите, за да бъде свалено правителството, както и да има протест пред парламента в деня на дебатите по вота на недоверие, който БСП ще внесе в сряда.

"Цялата страна се тресе, има очевидна криза в управлението, десетки хиляди граждани протестират на улицата и е важно БСП да се заяви къде се намира и каква е нашата политическа линия и поведение", каза на влизане президентът на ПЕС Сергей Станишев. Той разказа, че още на заседанието на градската конференция в събота е поискал да се излезе с призив към членовете и симпатизантите да се включат в протестите и да ги подкрепят. Наред с това предстои вот на недоверие, което е най-силния политически парламентарен инструмент, затова предложих БСП да призове гражданите да излязат пред Народното събрание по време на дебатите по вота на недоверие, разказа Станишев и изрази задоволство, че Нинова е възприета идеята му.

Най-важният въпрос днес е политическата ситуация в страната, защото виждаме, че организатори на тези протести са политически организации, които имат свой дневен ред, но ние досега не сме заявили каква е позицията на БСП, критикува Станишев. Има една анонимна позиция, но няма заявена позиция на институцията Национален съвет, Изпълнително бюро, а ние трябва да заявим посланието си и към членовете и симпатизанти ни, които очакват политически знак, и към гражданите, допълни той. За да бъдем ние алтернатива на безобразието на ГЕРБ и този начин на ръчно управление, което заобикаля и разрушава институциите вече много години, ние трябва да покажем, че уважаваме собствените си институции в БСП, каза още Станишев. И обясни, че има редовно свикано заседание на Националния съвет.

На "Позитано" 20 е и преизбраният в събота лидер на БСП в София Калоян Паргов. Разумът надделя и получих оценка - аз и цялата организация, за водената политика, коментира той преизбирането си и благодари на всички за подкрепата.

Националният съвет е този, който оперативно ръководи и определя политиката, обясни Паргов.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи