Отиде си един от последните възрожденци - Гергина Тончева, която създаде Класическата гимназия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8802489 www.24chasa.bg
Гергина Тончева, първият директор на Националната гимназия за древни езици и култури “Константин Кирил Философ” или Класическата гимназия

Училището беше нейна рожба, тя беше учител, вдъхновител, дано сме научили това, което ни казваше, молят се нейни колеги и възпитаници

Гергина Тончева, първият директор на Националната гимназия за древни езици и култури “Константин Кирил Философ” или Класическата гимназия, почина в събота вечер. Това стана ясно от публикация на дъщеря във фейсбук група за хора, завършили знаменитото училище.
“Преди броени часове Гергина приключи земния си път. Съобщавам го първо на вас, защото за добро или лошо съдбите ви са се преплели с нейната във времето. Светъл път към вечността, майчице! Сърцето ми спря да бие”, написа Антония Тончева.

Днес ми е много трудно, до 4 часа сутринта бях пред тях на една пейка, през сълзи разказа за “24 часа” настоящата директорка на гимназията Мариела Папазова. В петък вечер тя била при Гергина Тончева. С колега отишли да я видят, да разкажат как са минали изпитите, да я поздравят за последното отличие от Народния театър. Най-накрая успели да се видят, защото заради карантината само се чували по телефона. “Духът си беше нейният, веднага

започна с

въпросите колко

паралелки

ще имаме,

какво ще става. Няма думи за такава загуба. Без нея ще бъде трудно, знам, че ще помага, ама...”, каза още Мариела Папазова. Сегашната директорка на Класическата е завършила втория випуск на гимназията. Тя определя Гергина Тончева като учител, вдъхновител, щедър, одухотворен, витален, достоен човек. Класическата гимназия се олицетворява изцяло с нея, каза Папазова. Щом направила ремонт в директорския кабинет, веднага я повикала да го види.

Това е вашият

стол, нищо,

че е нов,

вашият е,

казала Мариела Папазова на преподавателката. Тя се моли възпитаниците да са научили нещата, които Гергина Тончева се е опитала да им каже. “Г-жа Тончева живееше с училището и за училището. Знаех, че като отида при нея, дори да изпитва някаква физическа болка, види ли ме, ще се ентусиазира, ще забрави всичко и веднага ще се постави в друго измерение, свързано с гимназията. Училището беше нейна рожба”, каза още Папазова.

“Цял ден чета какво пишат съученици във фейсбук. Това, което моя съученичка написа, ми се струва най-точно: Г-жо Тончева, цял живот ни учихте да намираме точните и хубавите думи, а сега, когато са нужни, за да ги кажем за вас, не можем да ги намерим, толкова е голяма болката. Наистина тези думи трябва да се казват приживе”, проплака и актрисата Теодора Духовникова, също възпитаник на Класическата. Чуди се дали достатъчно пъти се е обадила на любимата директорка да каже благодаря. Спомня си годините в гимназията, били “доста луди и емоционални”. Викаше ме в кабинета си, миеше ми череши и ме караше да се успокоя, защото когато не съм спокойна, не може да проведем адекватен разговор, разказа още актрисата от Народния театър. Сега Теодора Духовникова се чувства длъжна да напише нещо за нея и за другите хубави учители, които Гергина Тончева е избрала.

Това е

най-хубавото,

най-свободолюбивото

училище,

с най-хубавите учители, каза Духовникова. Тя е благодарна и за това, че Гергина Тончева е имала отношение абсолютно към всеки ученик - независимо дали е станал известен, или не, знаела имената на всеки, на хиляди деца. Следила и съдбата им и ги обичала като деца. “С нея си отиде цяла епоха!”

Гергина Тончева е родена на 25 декември 1932 г. в с. Садовец, Плевенско. Завършва гимназия в Сандански, а след това българска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.
През 1960 г. Гергина Тончева постъпва в новооткритата 91-а гимназия с преподаване на немски език като преподавател по български език и литература до 1977 г., когато е поканена да заеме длъжността директор на новосъздадената Класическа гимназия.

Носителка на орден “Стара планина – I степен” за изключителния принос към българската култури е и образование. По случай 30 години Национална гимназия за древни езици и култури наградена с отличие на Софийския университет.

Преди дни тя заедно с писателя акад. Антон Дончев, станаха първите носители на Вазовата награда за духовен принос, учредена от трупата на Народния театър. Гергина Тончева бе определяна като последният възрожденец в България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина