Момиченце на 3 г. с опасност за живота след катастрофата с тира, 5 убити, 6 ранени (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8802860 www.24chasa.bg
Кадър: Фейсбук

Първите данни говорят за 5 убити и 6 ранени

По неясни засега причини турски тир се обърна на магистрала "Тракия" днес, пресече мантинелата и помля няколко автомобила в насрещното платно, след което кабината му се запали.

Огледът започна след 17,30 часа в неделя, по първоначални данни при катастрофата са загинали 5 души, сред които и шофьорът на тира. Други 6 са ранени - те са настанени в Университетската болница в Стара Загора. Това потвърди за "24 часа" нейният директор проф. Йовчо Йовчев. Сред ранените в най-тежко състояние - мозъчно-черепна травма и опасност за живота, е момиченце на 3 години. Останалите пострадали - родителите на детето, както и още 1 жена и 2 мъже, са в стабилно състояние, но лекарите тепърва ще определят как те са бъдат лекувани.

Трагедията стана днес около 17,30 часа на километър 160 от магистрала "Тракия" - малко след като аутобанът навлиза на територията на област Стара Загора в землището на село Опълченец. Тирът е пътувал на изток - най-вероятно е трябвало след няколко километра да завие надясно по магистрала "Марица" към Турция. Той се е обърнал веднага след като е слязал от надлеза, по който магистралата минава над железопътната линия от София за Бургас.
Причината за това тепърва ще се изяснява.

На това място разрешената максимална скорост по магистралата е 140 километра в час. Ограничението от 90 км заради лошото състояние на пътното платно започва от километър 168 - връзката с магистрала "Марица" и продължава до разклона за Стара Загора на километър 208.

До редакционното приключване на броя информацията за броя на жертвите и на ранените не беше потвърдена официално. Всички те са пътували в посока София.

Според очевидци картината на мястото е била жестока - смазани леки коли с убити хора в тях, под тира също имало смачкан автомобили. Пак според очевидци номерата на пострадалите автомобили били повечето със столична регистрация - вероятно това са били хора, които са прекарали почивните дни на българското Черноморие и са тръгнали по-рано, за да се приберат навреме вкъщи.

Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, който също беше на мястото на катастрофата, каза, че докато с кран не бъде вдигнат обърнатия тир и не се види какво има под него, със сигурност не може да се определи точният брой на убитите и ранените.

Също така било възможно да има хора в храстите и деретата около магистралата, които при удара да са изхвърчали от колите си.