Даниела Машева: Няма основание за искане на оставката на главния прокурор

https://www.24chasa.bg/novini/article/8803844 www.24chasa.bg
Даниела Машева КАДЪР: БНТ

Към настоящия момент няма основание за искане на оставка на  главния прокурор, както и всеки един прокурор в страната във връзка с водените досъдебни производства. Това каза пред БНТ заместник-главният прокурор Даниела Машева.

"Прокуратурата води досъдебни производства и разследвания. Въпросът, че тези лица са служители в президентската институция не би следвало да се третира, че работят с имунитет", добави тя. 

На въпрос дали всичко е било прекалено показно, Машева отговори, че нещата са се случили така, защото това е преценка на наблюдаващите прокурори и че сградата на президентството не се ползва с имунитет. 

"Действието по претърсване и изземване е извършено с предварителна санкция на българския съд. Прокуратурата не действа избирателно, има абсолютно еднакъв подход по отношение на всички лица, които са извършили престъпления. Аз не се срамувам от нищо", каза Машева. 

"Главният прокурор не е безконтролен, той се отчита ежегодно, както пред ВСС, така и пред Народното събрание. Главният прокурор по всяко време може да предостави информация относно дейността на прокуратурата. Единствено компетентният орган, който може да се заеме с отстраняването му е Висшият съдебен съвет. Тази процедура е аналогична с процедурата по избор на главния прокурор. Не мога да кажа дали има такива настроения във ВСС, ако има такива, следва да бъде проведена процедура", каза още зам.-главният прокурор. 

"С тези изявления на президента се нарушава принципът за разделение на властите. Аз считам, че няма нищо притеснително какво ще е тълкувателното решение на Конституционния съд. Ако има налице данни за престъпление за президент и вицепрезидент след приключване на мандата съществува хипотетична възможност да се търси наказателна отговорност от тези лица", добави Машева. 

"Прокуратурата не заема страна, тя осъществява своите функции, но се правят опити на въвличане в заемане на определена страна, но това няма да се случи. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина