Руски издания: Кремъл не зачита далечните региони, не бива да играе с огъня

https://www.24chasa.bg/novini/article/8803921 www.24chasa.bg
Сергей Фургал е в предварителен арест по обвинения, че е замесен в няколко убийства, извършени преди около 15 години. Снимки: Ройтерс

Многохилядният съботен митинг в далекоизточния град Хабаровск, подкрепил арестувания в четвъртък и препратен в Москва местен губернатор Сергей Фургал, се превърна в протест срещу незачитането на най-далечните руски покрайнини от страна на федералния център, пише "Комсомолская правда".

Избран през 2018 г. като кандидат на националистическата Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР), губернаторът на руския Хабаровски край в Далечния изток бе задържан на 9 юли във връзка с убийства на предприемачи преди 15 години, предава БТА.

"Москва - вън! Москва - вън!" (. . .) - крещеше Хабаровск", се казва в репортаж от съботната проява. Според интервюирани участници в събитието Москва "всичко мъкне към себе си" - "заводите, рибата, горите" и "не оставя нищо" на местните хора, а губернаторът Фургал е "разпъдил" промосковската "шайка" и е подобрил нещата в региона.

Вчера в Хабаровск започна нов митинг в подкрепа на Фургал, посочва репортерът. Участниците били малко, но десетки хиляди шофьори натискали клаксони до края на деня в знак на протест и щели да продължават всеки ден вечерта по местно време, "когато Москва се събужда и гледа новините".

"Как виждат хората нещата? Държаха Фургал, докато бе лоялен към Москва. Щом започна да прокарва политика в полза на родния си край, решиха да го махнат и извадиха "тайната папчица" с компромати, резюмира политологът Борис Надеждин.

"Не биваше да ни използват като дойна крава (. . .) Хората имаха надежда, че нещата ще се подобрят. И тя им бе отнета", казва хабаровският бизнесмен Иван Сафронов.

"Не бива да унижават хората", коментира Антон, читател на вестника, "много грубия" арест на Фургал. Според него "всеки в Хабаровск" е приел това като лична обида.

В Русия просто няма справедлива правосъдна система и хората настояват най-вече за откритост и гласност, заявява пред "Новая газета" журналистът Сергей Мингазов, припомняйки скорошни дела срещу свои колеги. "Усещането е, че днес викат "Фургал!", както скандираха "Елцин!" още в началото на политическия му възход", добавя той.

"Всички смятат, че Москва просто ни е плюла в душата"; "Фургал стана символ на протеста срещу (партията на властта, б. р.) "Единна Русия", срещу (президента Владимир) Путин", посочват други участници в демонстрацията в Хабаровск.

Според източници на "Комерсант" Кремъл може още тази седмица да изпрати Фургал в оставка и да назначи в Хабаровски край временен губернатор, но се колебае между поне петима кандидати.

Ръководството на "Единна Русия" смятало, че Фургал фактически е заграбил властта в региона, станал крепост на либералдемократите - опозиция на властовата партия в парламента.

Арестът на Фургал е огромна политическа грешка и за федералната власт е най-разумно тихо да потули нещата, "иначе няма начин протестът да се разсее", предупреждава аналитикът Александър Кинев.

"Взгляд" твърди, че акцията в подкрепа на Фургал е организирана от негови подчинени, които "явно се опитват по този начин сами да се спасят от арест". "Пренебрегната бе реалната опасност за всички жители на града - коронавирусната пандемия", се казва в материала.

"От друга страна е добре, че нещата излизат на бял свят" - така новият губернатор "ще види кого трябва да махне най-напред от структурите на властта", смята политологът Марат Баширов.

Назначеният от Кремъл нов регионален лидер ще трябва или да търси компромис с местните елити, или да ги прочисти, прогнозира "Независимая газета".

Според"логиката на последните събития" в Русия обаче пратеникът на федералната власт "ще представлява прословутите кремълски силови шефове". Властта "капитализира" скорошното успешно прокарване на предложените от президента Путин конституционни реформи "в следната насока: щом 77 на сто подкрепят президента, останалите може да се пренебрегнат, а най-добре направо "да бъдат нулирани", добавя всекидневникът - намек за "нулираните" от новата конституция досегашни президентски мандати на Путин, който ще може да получи още два.

Популярните, постигащи успехи ръководители, излъчени от опозицията, се възприемат от Кремъл като заплаха за режима, констатира "Свободная преса". Сред "жертвите на този подход" изданието посочва бившия губернатор на сибирската Иркутска област Сергей Левченко - комунист, "принуден" през 2019 г. да подаде оставка, тъй като успехите му "плашели кремълските политтехнолози".

Запитан дали ще зачестят "чистките от този род" в Русия, Левченко заявява, че Кремъл не бива "да си играе с огъня", защото опозицията има мнозина привърженици - "ако това се събере накуп, всички ще си изпатят".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро