НПО: Близо 10 милиона деца по света може да не се върнат в училище след карантината

https://www.24chasa.bg/novini/article/8804105 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Близо 10 милиона деца по света може никога да не се върнат в училище след карантината заради икономическите последици от коронавирусната пандемия. Това заяви днес британската неправителствена организация "Спасете децата" (Save the Children), предаде Франс прес.

Още преди пандемията 258 милиона деца и юноши на планетата не бяха обхванати от образователните системи. Около 1,6 милиарда ученици и студенти са били принудени да прекъснат занятията си заради новия вирус, се казва в доклад на сдружението, предава БТА.

"За пръв път в историята на човечеството се обърква образователният процес на цяло поколение деца", изтъква организацията.

Тя призовава правителствата и дарителите да откликнат на "спешната ситуация в образованието по света", подчертавайки, че до края на годината 9,7 милиона деца може завинаги да се разделят с училището.

В противен случай неравенството, съществуващо и сега "между богати и бедни, между момчета и момичета, ще експлодира", предупреждава в комюнике г-жа Ингър Ашинг, генерален директор на "Спасете децата".

Според организацията в случай на "среден бюджетен сценарий" разходите за образование в най-бедните страни може да намалеят до година и половина със 77 милиарда долара. А при най-лошия сценарий, ако правителствата пренасочат част от средствата за образование към борбата с пандемията, този спад може да достигне 192 млрд. долара.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина