За първите четири месеца на 2020 г. износът от България към ЕС пада с 5,1%

https://www.24chasa.bg/novini/article/8804459 www.24chasa.bg
Националният статистически институт

Вносът от ЕС за януари - април 2020 г. спада с 9.1 на сто

През периода януари - април 2020 г. износът на България за ЕС намалява на годишна база с 5.1 на сто, съобщава Националният статистически институт.

Износът за периода е за 11 700.7 млн. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Белгия и Франция, които формират 70.7 на сто от износа за държавите - членки на ЕС.

През април износът за ЕС намалява с 20.2 на сто спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2432.3 млн. лева.

Вносът на България от ЕС през периода януари - април 2020 г. спада с 9.1 на сто спрямо същия период на 2019 г. и достига 11 816.9 млн. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Нидерландия.

През април вносът на България от държавите - членки на ЕС, намалява с 32.4 на сто спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2295.5 млн. лева.

За първите пет месеца на годината износът на България за трети страни пада с 8.9 на сто на годишна база

През периода януари - май 2020 г. износът на стоки от България за трети страни намалява с 8.9 на сто в сравнение със същия период на 2019 г. и е на стойност 7 511.4 млн. лева, съобщава Националният статистически институт.

Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Обединеното

кралство, САЩ, Сърбия, Русия и Република Северна Македония, които формират 53.2 на сто от износа за трети страни.

През май 2020 г. износът на стоки от България за трети страни спада с 27.7 на сто спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1209.2 млн. лева.

Износът на стоки от България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2019 г. е отбелязан в секторите "Храни и живи животни" (40.5 на сто) и "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (30.2 на сто) приложението). Най-голям спад се наблюдава в сектор "Минерални горива, масла и подобни продукти" (46.7 на сто).

Вносът на стоки в България от трети страни през периода януари - май 2020 г. намалява с 11.9 на сто в сравнение със същия период на 2019 г. и е на стойност 9 137.8 млн. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

През май 2020 г. вносът на стоки в България от трети страни спада с 28.2 на сто спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1 596.7 млн. лeвa.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта