Очевидец от катастрофата на АМ „Тракия“: Изключително страшна гледка

https://www.24chasa.bg/novini/article/8804628 www.24chasa.bg
След като се обърнал, 30-тонният турски тир препречил насрещното платно и помлял 4 автомобила, пътуващи на запад към София. СНИМКА: Ваньо Стоилов

"Изключително страшна гледка. Ситуация извън пределите на човек с две голи ръце. От нашата страна се виждаха 3 изключително смачкани автомобила. Имаше гъст пушек. По-голямата част от хората слизаха, спираха, опитваха се да помагат с нещо", разказва Михаил Загорски, който е сред първите пристигнали на мястото на тежката катастрофа на магистрала "Тракия", която отне 5 живота.

25-годишният Загорски пътува с прителката си по АМ "Тракия" посока от София към Стара Загора. В 16,55 ч, минути след инцидента, спира на метри от местопроизшествието. Там вече има и други спрели коли, а шофьори са се притекли на помощ и се опитват да изгасят с пожарогасители възпламенилата се кабина на тира.

"Около 30 секунди стояхме в колата с приятелката ми, докато асимилираме какво точно се е случило. Попитахме дали някой се е обадил на 112. Казаха, че не знаят и затова приятелката ми звънна", разказва Загорски. Сигналът до спешния телефон е направен в 16,56 ч., а линейка, пожарна и полиция се отзовават десетина минути по-късно. "Изключително бързо реагираха. Адмирации за тях и хората, които помагаха. Изключително адекватно и бързо", казва той.

"Имаше силен пушек, не се виждаше даже какъв е камионът, дали е цистерна, или нещо друго, което може да се запали или взриви. Щом пожарникарите изгасиха тира, дойде полиция и от страната към София, които ни обезопасиха района, за да тръгне движението през аварийната лента", спомня си Михаил.

В суматохата той успява да види една от пострадалите жени в инцидента. "Мисля, че малкото дете беше извадено от колата още преди бърза помощ да дойде и някой друг от преминаващите автомобили го закара в болницата, но не видях точно ситуацията. Друг пострадал беше млада жена на възраст между 25-30 г., която беше до нашия автомобил. Имаше кръв по нея, изглеждаше шокирана, но беше в съзнание. Хора говореха с нея и до колкото разбрах беше пътувала с приятеля си", разказва очевидецът.

Загорски се обръща към АПИ с въпрос след тежката катастрофа: "Защо не се спира движението на тирове през почивните дни? Във всички предишни години, когато съм пътувал през лятото ми е правило впечатление, че в петък и неделя в ранните вечерни часове беше забранено движението на камиони по магистралата."

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи