ДБ: До 18 ч. искаме оставката на Младен Маринов, после ще бъдем пред МВР

https://www.24chasa.bg/novini/article/8804788 www.24chasa.bg
Съпредедателите на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов (в ляво) и Христо Иванов

Съпредседателите на "Демократична България" направиха онлайн изявление, в което представиха политическите си идеи

С ултиматум за оставката на вътрешния министър на МВР приключи онлайн изявление на "Демократична България". Съпредседателите ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов искат от Млaден Маринов да си подаде оставката до 18 ч. днес или премиерът Борисов да му поиска. В противен случай те и симпатизантите им ще бъдат на протест пред Министерството на вътрешните работи от 18 ч.

Причините за искането са три. Едната е насилието, което полицаи са проявили към някои от протестиращите през иминалите дни. Втората е ситуацията край "Росенец" в събота, когато полицаи не допускаха желаещите да плажуват до малкия каменист плаж до летните сараи на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и третата причина е разследването на "Антикорупционния фонд", озаглавено "Осемте джуджета". В него се твърди, че полиция пази "мутри", както ги нарече ген. Атанасов.

"Ако до 18 часа оставката не бъде подадена, двамата с Христо Иванов в 18 часа ще бъдем пред вътрешно министерство, за да му я поискаме, заедно с подкрепата на нашите съмишленици", заяви ген. Атанасов.

Двамата съпредседатели в рамиките на 10 мин. изложиха своите предложения за преодоляване на кризата и "радикална промяна на управлението на България". "Гражданите излязоха на улицата и очевидно показаха едно нещо. Така не може да се продължава. В центъра на тази криза е правовия ред в страната", каза Христо Иванов и добави, че искат и ставката на главния прокурор Гешев, която за тях е на дневен ред от деня на избирането му за обвинител номер 1 в страната.

"Изисква се сериозна реформа на органа, който администрира съдебната власт - ВСС, така че той да бъде разделен окончателни напълно на Съдийски съдебен съвет и това да бъде сърцето на съдебната власт в България. В този Съдийски съсдебен съвет трябва да се запази минимална обществена квота и не трябва да бъде политическа. Отделно изборът и освобождаването на главния прокурор трябва да става от НС, а мнозинството трябва да е по-голямо, за да не може изборът да се взема само от управляващата партия или коалиция", каза Христо Иванов.

Да се въведе дистанционно гласуване, предлагат от ДБ. Ако то не е електронно, то да бъде по пощата, искат от обединението и дори имат готово законодателно предложение по темата. "Това е начинът тези от нашите съграждани, които са в чужбина да могат да участват в следващите избори", допълни Иванов.

Въвеждане на пряка конституционна жалба, предлагат още от ДБ. Ввсеки български гражданин да може да осъществява правата си пред Конституционния съд и да прилага конституцията пряко. "Предлагаме най-накрая българската конституция да стане инструмент за защита на правата на всеки гражданин", обяви Иванов.

Гражданите пък да могат директно, без посредничеството на политически партии, да предлагат законопроекти пред НС. Анкетните комисии към парламента да се съставят само от опозицията. С промени в конституцията да се въведе и реална устрация. "Този пакет изисква промени в законодателството. Той е амбизиозен и смел, но не изисква ВНС. На нас ни трябва рестарт на парламента", допълни Христо Иванов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи