Турция иска примирие в Либия, но не вярва в искреността на Хафтар

https://www.24chasa.bg/novini/article/8804959 www.24chasa.bg
Командир Халифа Хафтар СНИМКА: Ройтерс

Турция иска примирие в Либия, но не вярва в искреността на източнолибийския командир Халифа Хафтар, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТРТ Хабер.

По думите на ръководителя на турската дипломация евентуално примирие сега не върши работа на международно признатото правителство в Триполи, тъй като има известни безпокойства.

"Хафтар не е искрен. Мислим, че се опитва да печели време. Вижда се, че има готовност да атакува отново", каза турският министър.

По думите на Чавушоглу Хафтар и поддръжниците му освен това нямат политическа пътна карта и е основателен подходът на ответната страна да иска да види една такава пътна карта, преди да се съгласи на примирие, допълва БТА.

"Либийското правителство казва: Ако се създадат условия, нека подпишем примирие. Сирт и Джуфра трябва да бъдат освободени и предадени на либийското правителство", посочи Чавушоглу и добави, че Турция е предала това на руската страна.

"Ние, Турция, искаме примирие и вярваме, че политическото решение е единственото решение", заяви още той.

На въпрос дали ще има операция в Сирт, Чавушоглу каза, че има готовност за това, но в момента се изчаква резултата от преговорите.

"Желанието ни е Хафтар да напусне Сирт и да бъде осигурено прекратяване на огъня", изтъкна министърът.

Чавушоглу заяви още в изказването си твърдата подкрепа на Анкара за Азербайджан по повод на обострянето на ситуацията на границата с Армения.

"Армения извърши подло нападение и уби четири наши братя мъченици. Това, което наблюдаваме, е, че Армения желае да създаде нови области на конфликт", каза той. "Това, което Армения направи, е недопустимо. Нека си опича ума. Азербайджан не е сам. Ние, с всичките си възможности, сме на страната на Азербайджан", изтъкна Чавушоглу и добави, че ще разговаря по-късно през деня с азербайджанския си колега.

Друга тема, която засегна турският първи дипломат в изказването си, беше тази за политиката на Турция в Източното Средиземноморие, която по думите му е "пределно ясна", отбелязва ТРТ Хабер.

"Попречихме на много голяма игра. Едностранните сондажи на кипърската гръцка част и споразуменията за континенталния й шелф, продължаването на преговорите на Гърция със страни като Египет и Израел - всичко това бе насочено да отстрани Турция", заяви той. "Ние дадохме своя отговор, както на масата, така и на терен, на усилията да бъдем изолирани", добави Чавушоглу.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи