Машина на времето: 10.7.1990 г. Открито 7-ото Велико Народно събрание

https://www.24chasa.bg/novini/article/8804985 www.24chasa.bg
12 юли 1991 г. Доайенът на 7-ото ВНС Йосиф Петров (СДС) отваря шампанското по повод приемането на новата Конституция на Република България

 

На кръглата маса (3 януари - 14 май 1990 г.) представителите на БКП и хората от прохождащата опозиция се договорят за избор на Велико народно събрание (ВНС), което да изработи нова конституция. Комунистите държат на пропорционална система, опозиционерите - на мажоритарна.

Накрая постигат компромис за по 50% от двете системи. 200 депутати избрани мажоритарно, останалите 200 -пропорционално.

Изборите се провеждат на два тура - на 10 и 17 юни 1990 г. От тогава изминаха 30 години.

В първия тур право на глас имат 6 820 296 и от тях пред урните се явяват 5 658 570 души, което е 83 на сто. На втория тур избирателната активност спада до 75,2%.

След изборите 7-ото ВНС започва работа при следния брой и вид на народните представители:

БСП - 211

СДС- 144

ДПС- 23

БЗНС- 16

Отечествен съюз - 2

Независими - 2

Отечествена партия на труда- 1

Социалдемократическа партия (немарксисти) - 1

Общо - 400 депутати.

7-ото ВНС се открива във Велико Търново на 10 юли 1990 г., но заседава в София от 11 юли 1990 г. до 2 октомври 1991 г. с председател акад. Николай Тодоров от БСП.

Между 10 и 19 юли 1991 г. по идея на Стефан Савов, лидер на Демократическата партия, 27 от напусналите парламента 39 депутати обявяват гладна стачка.

Исканията им са да няма задължително заклеване в новата конституция, тя да влезе в сила след референдум и ВНС да се саморазпусне. На 12 юли 1991 г. 7-ото ВНС приема Конституцията на Република България.

Още се спори за

600 “мъртви души”

на изборите за ВНС

Дълги години след провеждането на тези избори се говореше, че те са “тотално фалшифицирани”. Основната теза на един от поддръжниците на това твърдение - проф. Михаил Константинов, беше, че според ЦИК са гласували 6,333 млн., а в България нямало толкова жители, навършили 18 години. И броят на пуснатите тогава бюлетини е с 600 хиляди повече от реалните избиратели. Нарекоха ги “мъртви души”.

Юристът Димитър Попов нарича твърденията на проф. Константинов “безотговорни приказки”. Той каза, че още след втория тур заедно с тогавашния председател на ЦИК проф. Живко Сталев предали на президента Петър Младенов списъка с протоколите за избраните депутати. Списъкът бил подписан от всички членове на изборната комисия. Копия от резултатите били предадени и на всички политически сили и те не ги оспорили.

Реални или фалшифицирани, изборите бяха признати от международните наблюдатели и ВНС започва своята работа.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога