Узунов държал в кабинета си искане на Цацаров за имунитета на Манол Генов и решения на КПКОНПИ

https://www.24chasa.bg/novini/article/8805962 www.24chasa.bg
Пламен Узунов

При претърсването в четвъртък прокурорите открили материали, които не се отнасят до преките му служебни отговорности

 
При претърсване в кабинет, ползван от Пламен Узунов, извършено на 9 юли след предварително разрешение на съдия при Специализирания наказателен съд, са иззети множество книжа и документи, свързани с дейността на законодателната, изпълнителната и съдебната власт – Народно събрание, Министерство на вътрешните работи, Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество КПКОНПИ, Прокуратура на Република България и др., съобщиха от прокуратурата.

Специализирана прокуратура започна оглед на иззетите веществени доказателства, при който се установи, че в кабинета си в администрация на президента, Узунов е съхранявал материали, които не се отнасят до неговите преки служебни отговорности и задължения.
Сред тях са копия на кореспонденция между две търговски дружества, касаещи три външно търговски договора.

СНИМКИ: Прокуратурата
СНИМКИ: Прокуратурата

Един от тях е предмет на разследване по досъдебно производство на Специализираната прокуратура, образувано за престъпно сдружение и умишлена безстопанственост. В процес на установяване е отношението на Узунов към предмета на разследване по досъдебното производство.

Узунов държал в кабинета си искане
на Цацаров за имунитета на Манол Генов и  решения на КПКОНПИ

В същия кабинет е намерено и иззето копие на цялата преписка по искане на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров до Народното събрание от 2017 г. за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител Манол Тр. Генов за извършени от него престъпления, свързани с купуване на гласове.

Узунов държал в кабинета си искане
на Цацаров за имунитета на Манол Генов и  решения на КПКОНПИ

Сред иззетата документация са и копия от разпити пред съдия на свидетели, вкл. такива с тайна самоличност.

Узунов държал в кабинета си искане
на Цацаров за имунитета на Манол Генов и  решения на КПКОНПИ

Предстои прокуратурата да установи по какъв начин обвиняемият Узунов е получил копие от преписката, адресирана единствено до Народното събрание, при положение, че като секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, не е разполагал с подобни правомощия.
Иззети са също така тефтери с изписан ръкописен текст, снимки и голям обем от материали, съдържащи лична и служебна информация от оперативен характер, отнасяща се за български и чуждестранни граждани. Анализира се тяхното съдържание, дали същите представляват класифицирана информация и имат ли отношение към националната сигурност на страната.
Огледите на иззетите веществени доказателства продължават, като българската общественост ще бъде информирана допълнително за установеното.
Специализирана прокуратура публикува част от иззетата документация, свързана с искане на главния прокурор до Народното събрание и протоколи от решения на КПКОНПИ.

Узунов държал в кабинета си искане
на Цацаров за имунитета на Манол Генов и  решения на КПКОНПИ

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта