5 години става мандатът на шефовете на БНТ и БНР

https://www.24chasa.bg/novini/article/8806226 www.24chasa.bg
Вежди Рашидов

Петгодишен става мандатът на генералните директори на БНТ и БНР, както и на управителните им съвети. Това предвиждат промените в Закона за радиото и телевизията, внесени на 10 юли от председателя на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов.

Досега мандатите бяха 3-годишни.

Ако промените бъдат приети, те ще важат и за сегашните шефове - Емил Кошлуков (БНТ) и Андон Балтаков (БНР), т.е. пълномощията им ще бъдат удължени.

Същевременно в едномесечен срок от влизането на промените в сила генералните директори ще могат да предложат нови членове в управителния съвет на обществените медии, а мандатът на досегашните ще бъде прекратен. Това например ще позволи на Балтаков да смени УС на БНР, ако желае. В момента членовете му са избрани от предишния генерален директор Светослав Костов, чийто мандат бе прекратен предсрочно от СЕМ заради безпрецедентното спиране на програма "Хоризонт". По закон досега те нямаше как да бъдат сменени, тъй като мандатът им е 3-годишен и отделен от този на генералния директор. Сега при необходимост той ще се прекратява предсрочно едновременно с пълномощията на шефа.

При подобен казус обществената медия ще се ръководи временно от член на УС, посочен от Съвета за електронни медии, предвиждат още промените.

За избора на генерален директор на БНТ или БНР вече ще се изискват 5 години професионален опит съответно в телевизия или радио, а не 5-годишен трудов стаж, както беше досега.

Според другите предложени промени БНТ ще предоставя на Народното събрание сигнал за излъчване на откритите парламентарни заседания в интернет.

Също така при прекратяване на мандат на член на СЕМ нов ще се избира до 2 месеца. Досега изборът трябваше да се случи до 1 месец. Освен това СЕМ ще трябва да обнародва правилника за устройството и дейността си в "Държавен вестник".

След приемането му законът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Предложените промени ще бъдат обсъдени в Комисията по култура и медии в четвъртък.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов