Как 135 преподаватели в търновско училище за месец станаха експерти във виртуалната класна стая

https://www.24chasa.bg/novini/article/8806257 www.24chasa.bg
Директорката Кина Котларска пред творбите от годишната изложба на художниците СНИМКА: Дима Максимова

Проектът “ Образование 4.0” на вестник “24 часа” и VIVACOM, който стартира през 2018 г., изведе темата за трансформацията на класната стая в синхрон с революцията в дигиталните технологии. Като част от инициативата беше популяризирано използването на облачни платформи за обучение и споделяне на ресурси, правене на тестове и оценяването им онлайн и дистанционно, използване на електронен дневник, мултимедийни платформи за учебно съдържание като видеоуроци и други начини за по-ефективен учебен процес.

Ползите и предимствата на дигитализацията се доказаха на практика по време на извънредното положение.

Как 135 преподаватели в търновско училище за месец станаха експерти във виртуалната класна стая

Продължаваме да разказваме за добрите примери при използването на технологиите в българското образование.

Как 135 преподаватели в търновско училище за месец станаха експерти във виртуалната класна стая

“Джуниър бенд” и онлайн проектът им
“Джуниър бенд” и онлайн проектът им СНИМКА: Дима Максимова

Компютърен кабинет в СУ“Емилиян Станев”
Компютърен кабинет в СУ“Емилиян Станев” СНИМКА: Дима Максимова

Музиканти, вещи в мултимедийни проекти и спецове по информационна сигурност обучават в СУ “Емилиян Станев”

“Смятам, че добре се справихме с обучението в електронна среда. И на матурите резултатите ни са по-добри от миналата година, и на националното външно оценяване при седмокласниците", казва директорката на най-голямото училище във Великотърновско Кина Котларска.

СУ “Емилиян Станев” в старата столица традиционно е в топ 5 в областта по успех на зрелостните изпити и “малките матури”.

Тази година средният резултат на седмокласниците по български и литература е 68 точки, което е много добро постижение за деца и педагози.

“Ние не работим те да имат само петици или шестици,

а да станат

добри хора

Хора, които са удовлетворени, да са намерили себе си, да са наясно кое е нещото, което ги прави щастливи, а може да не са отличници”, обяснява каузата си Котларска.

Училището е с разширено и профилирано изучаване на изкуства. Учениците имат изобразително изкуство, 8 вида музикални инструменти, включително поп, джаз, оперно и народно пеене, хореография. В него учат 1480 ученици от 1-и до 12-и клас и още около 40 деца в две подготвителни групи.

Затова директорката не крие колко трудно е било в началото на дистанционното обучение,

докато всички

се сдобият

с акаунти

и напаснат платформите, в които да работят.

Положителна роля изиграло, че всички учители имат добри служебни лаптопи. За втора учебна година се използват едиствено и само електронен дневник и бележник. Имали облачна училищна структура в Office 365. Учители в гимназиалния етап я използвали да пращат тестове, да получават домашни, да възлагат проекти.

Отнело един месец да заработят с предложената от просветното министерство образователна платформа.

“Започнахме от гимназията да въвеждаме Microsoft Teams на Office 365 на МОН, раздадохме акаунтите, но докъм Великден все още имахме малки ученици, които

по споразумение

с родителите

предпочихата

вайбър или

месинджър,

защото учителките им пращаха там кратки видеоуроци”, разказва директорката.

В първите 4 седмици всички 135 учители трябвало да усвоят новия педагогически инструментариум за преподаване във виртуалната класна стая на такова ниво, че да се чувстват спокойни, когато ги използват. Минали 5 обучения онлайн. Родителите участвали активно.

“Учителите се справиха достойно със ситуацията. Всички, дори и тези, които по принцип не са от най-работливите и инициативните, решиха, че трябва да се справят. Ако ние разчитахме да направим този преход в нормални условия, щеше да ни отнеме 3-4 г., а при COVID-19 го направихме за месец. Извънредното положение беше изключителен катализатор на процеса”, казва директорката.

Докато за възрастните стресът бил голям, то децата се забавлявали с дистанционното обучение. Имало случаи, в които разбрали, че служебната учителска група се чете от учениците, също и служебните имейли.

Наложило се на 11 ученици да осигурят училищни устройства.

Даже на едно

дете дали

флашка

за интернет. Било на село при баба си и там имало проблем с достъпа.

Виртуалните уроци по творческите предмети били доста трудни, защото няма как да покажеш правилната техника и постановка на пръстите върху инструмента през компютъра. Но пък фамозният оркестър на училището “Джуниър бенд” успял да сглобил “Одата на радостта” и други парчета, като всеки инструменталист изсвирил партията си самостоятелно вкъщи и после направили общо изпълнение. Художниците реализирали няколко много интересни виртуални изложби.

Макар ученето в електронна среда да дава удовлетворителни резултати, преподаватели и ученици нямат търпение да се съберат в клас на 15 септември. За гимназистите СУ“Емилиян Станев” е особено атрактивно с професионалната си паралелка “Графичен дизайнер”, която развива от две години.

Търновското училище е едно от първите асоциирани училища към университет у нас. Това означава, че професори от ВТУ пишат програмите за част от профилиращите предмети в 11-и и 12-и клас, които ще се признават за кредити в академичните направления. Единайсетокласниците в “Изобразително изкуство” ще учат от новата учебна година компютърна графика, дигитални изкуства, мултимедия, цифрова фотография, дизайн на мултимедийни продукти. Музикантите пък ще имат интригуващи часове по дизайн на мултимедийни продукти, музикален мениджмънт във виртуалното пространство.

“Другата паралелка - “Софтуерни и хардуерни науки”, сме насочили към сигурността в интернет. Те ще учат роботика, национална сигурност, компютърни системи и мрежи, правна защита на интелектуалната собственост в интернет, криминалистика, информационна сигурност. Те ги насочват към една друга пресечна зона между различни науки. Най-интересни в 21 век ще бъдат тези пресечни зони”, допълва директорката на СУ“Емилиян Станев”.

Всичко това изисква обезпеченост с последна дума на техниката и училището следи в темпо всички новости. Имат отлично оборудвани компютърни кабинети, всеки е с голям мултитъч екран. Двата кабинета по графичен дизайн са оборудвани с графични таблети, каквито се използват във всички съвременни къщи за рекламна графика.

Роботи и два големи училищни телескопа правят интересно и незаменимо физическото присъствие на децата в търновското училище.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актрисата Саня Борисова и рапърът Кристо прекараха няколко дни заедно на тузарския гръцки остров Миконос, научи "България Днес". Дестинацията се превръща в една от най-актуалните за родните знаменитости, откакто нискотарифна компания пусна директни полети от София и обратно. Миналия вторник рано сутринта Саня и Кристо се появяват заедно на

В сериозно положение изпадна фолклегендата Сашка Васева. Певицата не успя да събере пари за лечение на очите си, а заради коронавируса не я канят и на участия. "Пари за лечението на слепотата ми нямам. Направих кампания за събиране на средства, за да отида в клиника в Германия, но резултат няма. Хората вероятно са в затруднено положение и нямат

Прахът на обичаната народна певица Христина Лютова беше разпръснат в Родопите. "Гласът на Родопа планина", както приживе беше наричана изпълнителката, почина през месец май тази година - 12 дни преди да отпразнува 80-ия си юбилей. Предсмъртното й желание е да бъде кремирана, а прахът й да бъде разпръснат от планинския рид Кайнадина