Франция обеща 7,6 млрд. евро за по-добро заплащане на болничния персонал

https://www.24chasa.bg/novini/article/8806519 www.24chasa.bg
Президентът Еманюел Макрон обеща през март план за инвестиране в болниците и по-добро възнаграждение за здравните работници след края на пандемията. СНИМКА: Ройтерс

Френското правителство и медицинските профсъюзи одобриха план за увеличение на заплащането на болничния персонал, след като здравните работници бяха приветствани като герои по време на пандемията от коронавируса, предаде ДПА.

"Историческата" сделка ще включва допълнителни 7,6 милиарда евро годишно, каза здравният министър Оливие Веран. Предвижда се около 1,5 милион работници да получат нетно увеличение от 183 евро месечно и да бъдат преразгледани скалите на заплащане за някои групи като медицинските сестри и медицинските помощници, заяви той.

Президентът Еманюел Макрон обеща през март план за инвестиране в болниците и по-добро възнаграждение за здравните работници след края на пандемията. Много спешни отделения стачкуваха месеци наред, оплаквайки се от лошо оборудване, ниско заплащане за някои работници и липса на финансиране.

Групата, която стои зад стачката в спешните отделения, вече отхвърли сделката като неадекватна и призовава за протест в Париж утре, на националния празник на Франция.