Посолството на САЩ: Подкрепяме мирните протести, никой не е над закона

https://www.24chasa.bg/novini/article/8806979 www.24chasa.bg
Хиляди излязоха на пл. "Независимост" срещу корупцията в София и днес. Снимки Велислав Николов

Посолството на САЩ в България публикува изявление, което беше прочетено на протеста пред Министерския съвет тази вечер. Ето какво пише в него:  

"Правото на мирно събиране е основна демократична ценност. Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество. Мирните протести са играли ключова роля в 244-годишната демокрация на Съединените щати. Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона."

Хиляди излязоха на пл. "Независимост" срещу корупцията в София и днес. Това е петият ден на протеста. Той е най-мирен и най-многолюден. За разлика от останалите дни недоволните не са срещу кордона от полиция пред сградата на Министерския съвет. Вниманието им е насочено към импровизираната трибуна на стълбите на Партийния дом, откъдето беше прочетено изявлението на посолството на САЩ. 

Скандиранията продължават, но няма ексцесии и напрежение. Стотиците полицаи следят спокойно събитията на площада.