"Комерсант": "Вирус на свикването" поразява човечеството

https://www.24chasa.bg/novini/article/8807427 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

"Вирус на свикването" поразява човечеството, заявява в заглавие руският в. "Комерсант".

Показателите на заразяване с COVID-19 чупят рекорди в цял свят, но хората спират да обръщат внимание на новата болест. Инфекцията, ужасила света тази пролет, вече не изглежда толкова опасна. Все повече страни се отказват от карантинните мерки, включително заради нарастващите икономически загуби, посочва изданието, описвайки днешното положение по региони и страни, предава БТА.

Ситуацията едва ли ще се подобри в скоро време, обобщава "Комерсант" изявление на генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, нарекъл COVID-19 "тест за глобалната солидарност и глобалното лидерство".

Не се знае обаче дали глобалното лидерство ще помогне, коментира вестникът и цитира американския лекар Клей Акърли, представил в изданието "Вокс" случай на повторно заразяване с коронавируса у прекарал болестта пациент. Според Акърли това може да унищожи вярата, че е възможно да бъде създаден колективен имунитет. Не се оправдават и надеждите, че високите летни температури ще убият вируса. Той се оказа неубиваем, добавя "Комерсант".

Представил 4 основни сценария, по които се разпространява коронавирусът в различни страни, генералният директор на СЗО изтъкна, че никога не е късно болестта да бъде взета под контрол, отбелязва обаче "Лента".

"Росийская газета" обръща внимание на "тревожни новини" в европейския печат за бързо намаляване на антителата в кръвта на преболедували пациенти. Тези медии предполагат, че ваксините, разработвани в ред страни, включително Русия, може да се окажат слабо ефективни.

Освен хуморален (наличие на антитела) има и клетъчен имунитет, какъвто се създава "у абсолютното мнозинство от преболедувалите". "Няма нито една публикация, която достоверно да потвърждава случаи на повторно заразяване (. . .) Затова не може да се говори, че е невъзможно създаването на ефективна ваксина", коментира руският експерт Артур Исаев.

Биолозите от руски произход Вера Горбунова и Андрей Селуянов, работещи в Рочестърския университет (САЩ) проучиха уникалните способности на прилепи, предполагаемо заразили човека с новия коронавирус. Прилепите могат по-специално да контролират възпаленията, съпътстващи болестта, пише "Взгляд".

Учените са установили как може да се използват тези механизми в разработката на нови методи за лечение на хора, болни от COVID-19, за да се регулира по същия начин човешката имунна система, твърди електронният вестник. Изследването е публикувано в сп. "Сел метаболисм" (Cell Metabolism).

Специалисти от Нидерландския отворен университет и Медицинския център "Еразъм" смятат, че през този сезон алергените и по-специално цветният прашец поставят имунитета в бойна готовност. За това спомага и специфичен аерозол, намаляващ броя на вирусните частици в атмосферата, представя друг научен труд "Известия".

Съответно разпространението на коронавируса ще намалява през лятото и ще расте през есента и зимата, когато цъфтежът на растенията спира, смятат авторите.

Руски специалисти обаче смятат тези изводи за преждевременни. Резултатите от многото подобни изследвания са доста противоречиви, заявява вирусологът Елена Белова. В част от статиите например се доказва, че прашецът, напротив, потиска вродения имунитет, пояснява тя.

Новата инфекция все пак се влияе от сезонния фактор, макар и не много силно. Предаването на вируса на открито през топлото годишно време намалява, твърди пред "Комсомолская правда" експертът Артьом Гил.

При слънчево време коронавирусът върху различни повърхности остава активен за по-кратко. Сезонният фактор се отразява и на общия имунитет, нараства по-специално концентрацията на витамин Д в кръвната плазма. Това увеличава съпротивителната способност на организма, но хората все пак не бива да пренебрегват предпазните мерки, заключава руският медик.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември

94-годишната жена живее на тъмно в дома си  Иво АНГЕЛОВ Баба Тодора не е излизала от дома си вече една година! Допреди месеци 94-годишната жена е здрава, ходеща и обичаща живота дама. За нещастие, краката й започват да отказват, появяват се болки в колената и Тодора започва да се придвижва с проходилка

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев