Вежди Рашидов: Никой не прави закон против медиите. Оттеглих го, за да включим още предложения

https://www.24chasa.bg/novini/article/8809380 www.24chasa.bg
Вежди Рашидов СНИМКА: Румяна Тонева

С отворено писмо журналисти и общественици поискаха оставката на Емил Кошлуков

Четири дни след като Вежди Рашидов внесе в парламента промени в медийния закон, сам ги оттегли.

"Направих го, тъй като междувременно пристигнаха още предложения и текстове за промени в закона, които предстои да разгледаме. Винаги досега съм подлагал законите на широко обсъждане, преди да влязат в парламента", каза председателят на Комисията по култура и медии пред "24 часа".

Той допълни, че предложенията за промени, които е направил, са резултат от доклада на експертната група, в която по негово предложение са били включени широк кръг от експерти.

Рашидов разпоредил законът да бъде оттеглен, докато не бъде намерен пълен консенсус по текстовете в него. "Никой не прави закон против медиите. Напротив. Промените са нужни, за да се гарантира спокойствието и свободата им", каза той.

Сред предложенията за промени е и удължаването на мандата на генералните директори на БНТ и БНР до 5 години. Сега той е 3-годишен.

"За да има реформи в обществените медии, трябва да има устойчивост. Ако не я създадем, те ще продължат да са на дефицит. Трябва да дадем шанс хората, които работят в тях, да се успокоят и да започнат оздравителните процеси в БНТ и БНР. Както бавно са се натрупали дългове, така бавно да започнат и да се връщат. Нужни са реформи, защото как иначе се връщат 40 млн. лв. дългове, които има БНТ? А обществената телевизия е онзи пристан, където може да видим себе си, тя е необходима и за културата, и за образоването на хората", обясни Рашидов.

Евентуалното удължаване на мандата на генералните директори обаче провокира искане за оставка на Емил Кошлуков. Отправиха го в отворено писмо 15 дългогодишни журналисти, продуценти и режисьори, работили в БНТ. Подкрепено е и от 40 интелектуалци и общественици.
По този повод Рашидов коментира: "Законът не е основание Кошлуков да бъде нападан."

В писмото се казва: "В момента БНТ се управлява от генерален директор със съмнителна професионална квалификация за заеманата длъжност. Действията му показват, че се ръководи не от желанието за реформиране на обществената телевизия и увеличаване на нейната зрителска аудитория, а от лични подбуди и реваншизъм, като непрекъснато провокира скандали... За кратко време БНТ изгуби авторитета, който си извоюва с обективността, диалогичността и насочването на програмната тематика към нашите зрители без политическа и властова зависимост."

Журналистите настояват в писмото обсъждането и гласуването на промените в ЗРТ да се отложат за по-спокойни дни и то след публично обсъждане. Сред подписалите го са Мария Стоянова, Горан Благоев, Боряна Пунчева, Камен Алипиев, Уляна Пръмова, Бойко Станкушев, Марио Гаврилов и др. Договорите на повечето от тях с БНТ бяха прекратени, след като Кошлуков оглави телевизията.

Ако през следващите седмици Министерството на културата внесе проект за промени в Закона за радиото и телевизията, който подготвя отдавна, те ще бъдат включени в един общ законопроект.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина