Станишев подкрепи протестите и запозна левите лидери със ситуацията в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/8809653 www.24chasa.bg
Сергей Станишев

Шефката на лявата група в Европарламента Ираче Гарсия отправи послание за подкрепа на протестите, след разговор с президента на ПЕС

„Хиляди българи днес казват: „Така повече не може!“. Техният гняв е справедлив. Корупцията, злоупотребата с власт и незачитането на гражданските права не могат да бъдат толерирани. Вълната от протести е положителен знак за силата на гражданското общество“. Това заяви лидерът на европейската левица и български евродепутат Сергей Станишев.

Той запозна с политическата ситуация в България левите комисари и Бюрото на Групата на социалистите и демократите в Европарламента. В четвъртък преди заседанието на Европейския съвет Станишев ще информира левите премиери за исканията на протестиращите в България.

„Напълно подкрепяме протестиращите в България. Техните призиви за повече демокрация, прозрачност и върховенство на закона са и наши призиви. „НЕ“ на корупцията и злоупотребата с власт!“ Това послание отправи председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Гарсия след разговора със Станишев.

ПЕС следи отблизо антиправителствените протести в страната. Дни наред хиляди граждани са по улиците на София и други големи български градове с настояване за прозрачно и демократично управление.

„Българите имаме правото да отстояваме демокрацията, прозрачността и върховенството на закона и точно за това са протестите. Напълно подкрепям исканията на протестиращите за промяна. Искаме да живеем в демократична и прозрачна България - с почтено, отговорно и справедливо правителство“, коментира Станишев. ПЕС винаги е подкрепяла демокрацията, свободата на словото и върховенството на закона във всички страни-членки на ЕС. Европейските социалисти застават зад исканията на българите за демократично и прозрачно управление в България.