Крият мозайките в “Света София” при молитви (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8809744 www.24chasa.bg
Турски министри, сред които и министъра на туризма Мехмет Ерсой посетиха "Света София" след превръщането й в джамия. СНИМКА: РОЙТЕРС

Ще ги осветяват с лазери или ще пускат завеси

Турция ще съхрани универсалното християнско наследство на храма “Света София” в Истанбул, но по време на ислямски молитви ще закрива фреските и мозайките. Това обяви говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик.

Величествените мозайки в “Света София”, запазени от времето преди превземането на Константинопол от Османската империя през XV в., ще бъдат покривани със завеси или осветявани с лазери, за да не се виждат. Първата молитва ще е на 24 юли.

Челик увери също, че джамията ще остане отворена за всички местни и чуждестранни туристи, а за вход вече няма да се плаща. Според турски медии президентът Реджеп Ердоган бил поканен да извърши първия намаз (молитва, която се изпълнява 5 пъти в денонощието - б.р.), но отказал, като посочил, че това ще е прекалено.

Миналия петък Държавният съвет на Турция постанови, че правителственият указ за превръщането на “Света София” в музей през 1934 г. е бил незаконен. Така след като 86 години бе символ на междурелигиозна хармония, катедралата отново стана действаща джамия.

“Това, което се случва със “Света София”, е удар срещу цивилизацията”, заяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн по време на заседание с колегите си от ЕС в Брюксел. “Решението на Турция неизбежно ще подхрани недоверието, ще насърчи подновяването на разделението между религиозните общности и ще подкопае нашите усилия за диалог и сътрудничество”, каза първият дипломат на ЕС Жозеп Борел.

Анкара не закъсня с реакцията си и обяви, че всички подобни коментари са намеса в суверенитета на страната.

Гърция е особено чувствителна по темата, тъй като гледа на “Света София” като на един от най-значимите паметници от византийската епоха. Преди дни гръцката ултранационалистическа партия “Гръцко решение” предложи родната къща на Кемал Ататюрк в Солун - бащата на съвременна Турция, да бъде превърната в мемориал на геноцида над понтийските гърци.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи