С Jamba Йоана и Ива променят нагласата на бизнеса към хората с различни възможности

https://www.24chasa.bg/novini/article/8809949 www.24chasa.bg
Екипът на Jamba в България СНИМКА: Личен архив

За 3 години платформата намира работа на над 320 души

“Когато веднъж-два пъти успееш и постигнеш резултат, помагайки на някого, то просто те поглъща и ти се иска да помогнеш на още някой и на още някой.” Този стимул тласка 35-годишната Йоана Колева да развива онлайн платформата Jamba.bg, която оказва подкрепа на хора с физически предизвикателства да намерят мястото си на пазара на труда.

Йоана Колева бе един от българските говорители на Глобалния форум на жените лидери 2018, който беше част от българското председателство на Съвета на ЕС. Тя е маркетинг експерт с над 10 години професионален опит като паралелно започва да се занимава и с доброволческа дейност основно в организации, които помагат на хора с увреден слух. Там се запознава с Ива Цолова, която също е доброволка.

Установяват, че хората, които търсят подкрепа, се нуждаят не само от информация, но желаят наистина да си намерят работа. Реалността обаче показва, че хората с различни възможности (както Йоана и Ива ги наричат), дори и добре образовани, не достигат до бизнеса и реалните работни места. Липсва междинното звено, което да свърже кадрите, допълвайки уменията им при нужда, със заинтересованите работодатели.

Така през 2017 г. се ражда идеята за Jamba -

от старолатински

името

означава опора

Първите стъпки са бавни и трудни. Пред основателките Йоана и Ива стои предизвикателството да обяснят на бизнеса, че хората с различни възможности не са хора без потенциал. През 2018 г. официално е регистрирана неправителствената организация под името фондация “Сошъл фючър”. Екипът в България се състои от около 20 души, но активно ангажираните са основно 4-ма.

Ива Цолова днес живее в Австрия, където развива местен клон на Jamba. С Йоана не спират да си помагат, движейки паралелно организациите, подчинени на каузата за равенство. Съществува и Jamba Унгария, а трите екипа работят в тясно сътрудничество.

Прохождайки в сферата и при липсата на подобна организация към която и да е българска институция, на екипа на Jamba се налага да се самообучава. Днес действат като ейч ар, отчасти като психолози. За трите години от създаването си и въпреки трудния напредък в условията на пандемия през последните месеци Jamba е намерила работа на над 320 души. Обучените хора са над 500.

“Работодателите са все по-отворени. Най-големият скок и успех не само за нас като огранизация, но и за страната ни е, че бизнесът изведнъж се отвори”, казва Йоана Колева.

“Бизнесът иска!

Иска да се

промени,

да стане по-включващ, иска да бъде по-достъпен и това е наистина много позитивна промяна”, допълва младата жена.

С разрастването си Jamba вече е лицензиран трудов посредник към Агенцията по заетостта. Участва в редица външни ейч ар проекти. От 2 години е част от обединение на НПО-та, наречено “Многообразието работи”, което цели да прокара политики и да изгради дългосрочен мост към бизнеса.

Досега Jamba герои са намерили работа в сферата на графичния дизайн, IT, барманство, готварство, маркетинг, реклама, в банковия сектор, телекомуникациите, производството на храни и напитки. Изисквания към кандидатите няма. Jamba подготвя хората и за самото интервю, защото много от тях за първи път се срещат с работодател. След започване на работа екипът на платформата продължава да го подкрепя, като е на разположение и за компанията, тъй като често работодателите се притесняват да комуникират с хора с увреждания.

През есента се очаква пускането на платформата като стандартен сайт за търсене на работа, който ще бъде достъпен на български, английски и немски. Благодарение на кариерния форум, който фондацията организира вече 2 години, тя успява да се самоиздържа и да не разчита само на дарения. Пандемията отмени провеждането му в същия вид през тази година, но се очаква той да се случи онлайн през есента.

Jamba печели 1-о място в категория “Обществена дейност” и 2-о място в категория “Най-добър стартиращ бизнес” на Forbes Business Awards 2018. С проекта си Йоана Колева и Ива Цолова са

отличени с

президентската

награда “Джон

Атанасов” 2018

в категория “Висок обществен принос”.

Дейността на фондацията не се изчерпва с ейч ар дейността на Jamba. Една от най-известните им инициативи е маратонът Run2Gether, чието трето издание предстои. Физически здрави хора подкрепят по трасето с дължина 5 км хората с различни възможности, така че те да могат да сбъднат мечтата си да прекосят финала. Тази година маратонът е планиран за 19 септември, а който иска да помогне на каузата, може да се включи като доброволец.

Популярна бе и кампанията “Равенството значи повече”, в която през 2018 г. се включиха 14 двойки, съставени от известни публични личности, и човек с различни възможности от същата професионална сфера. На плакати из столицата бяха поставени техните снимки, сочейки един към друг и така символизирайки знака за равенство. Цялата кампания беше под патронажа на президента Румен Радев, а участие взеха Асен Блатечки, Гала, Йоана Драгнева, Йорданка Фандъкова, Луиза Григорова, Мария Гроздева, Мария Илиева, Ружди Ружди и много други. Столичната кметица Фандъкова бе в екип със своята заместничка по социалните дейности Албена Атанасова, която е в инвалидна количка.

Много активно екипът на Йоана работи за обучението на своите герои, за да преодолеят голямата пропаст между търсене и предлагане на позиции. Зад гърба си имат десетки обучения, които са абсолютно

безплатни за

хората с

различни

възможности

Засега те се случват изцяло с лектори доброволци - експерти в различни компании и практици от реалния бизнес. Бъдещият фокус на обученията ще бъде езикови и IT умения като управление на данни и осигуряване на качеството. “Светът се промени през последните месеци и мина на онлайн режим. Оказва се, че това е положително развитие за хората с различни възможности, тъй като фирмите вече се отварят за възможността да предлагат дистанционни позиции”, казва Йоана Колева.

Основна мечта още от зараждането на Jamba е организацията да получи общинско място за изграждане на модерен кариерен център, с който да се гордее както Столична община, така и цялата страна. Подобни центрове има в повечето от развитите европейски държави, но ще бъде

единствен

по рода си в

Източна Европа

Той ще бъде място както за хората с различни възможности, така и за техните приятели и всички, които чувстват близка идеята за равенство и един по-приемащ свят.

В началото на тази година бе стартирана и нова инициатива - “Агент на промяната”, вдъхновена от малките неща, които някой прави за някой друг, но които също така означват много. Първата голяма награда през януари 2020 г. бе връчена на Красимир Георгиев - ултрамаратонеца, който през годините събира средства за онкоболни деца.

Последната инициатива, която фондацията стартира, е менторска програма, чието начало е насрочено за 19 октомври. Идеята е човек с различни възможности да бъде част от екип в дадена компания, да прекара време там, за да се докосне до корпоративния свят, да разбере как той функционира. Програмата ще протече в рамките на месец, а всички заинтересувани компании са добре дошли.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт