Край на плажа за ден на Бяло море (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8810006 www.24chasa.bg
Българите традиционно пълнеха гръцките плажове за уикендите. Новите изисквания за минаване на границата обаче правят еднодневния плаж твърде скъп.

l Независимо от негативния PCR за COVID-19 Гърция избирателно тества туристите

l Австрия забрани полети до България, Белгия и Унгария слагат под карантина

Еднодневните екскурзии до Гърция, които от години са хит сред живеещите в Благоевградска и Кюстендилска област, приключиха заради новите правила за преминаване на границата, които въведе Гърция.

Туроператорите спряха да предлагат засега еднодневни екскурзии, след като Гърция въведе изискването за отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването.

Екскурзия

струва 23-25 лв.

и не си струва да

се плащат още

100 лв. за тест

“Последният ни еднодневен плаж беше в неделя”, казаха от туристическа агенция, която всяка събота и неделя пълнеше от Благоевград по няколко автобуса за Бяло море.

Българите, които вече са платили дълга почивка в Гърция обаче, си правят тест, за да заминат, защото в противен случай трудно могат да си върнат обратно парите. Семейства търсят лаборатории, които правят т. нар. пул тестове - на цялото семейство едновременно, и излизат по-евтино. Няма отказали се от почивка, допълниха от бранша.

Агенциите вече започнаха активно да предлагат почивки и по нашето Черноморие. А някои гръцки хотелиери оферират да поемат част от цената на PCR теста. При минимум 7 нощувки например поемат 25 евро на човек.

Работата на системата за подаване на декларации на туристите, които желаят да влязат в Гърция, вече е възстановена, а изискването за негативен тест влиза в сила от днес. Граничните власти ще проверяват автентичността на теста, който трябва да е преведен на английски. Наличието на негативен резултат не отменя правото на гръцките власти да тестват избирателно влизащите.

По данни на здравното министерство в Атина

на Кулата са

отчетени 4 пъти

повече заразени,

отколкото на всички летища на страната.

Австрийските власти същевременно забраниха от 15 до 31 юли пътническите полети от България и още 9 страни заради разпространението на новия коронавирус. С постановлението се забраняват полетите от Египет, Сърбия, Косово, Черна гора, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Румъния и Молдова.

До 31 юли се удължава и забраната за пътническите полети от Русия, Украйна, Беларус, Великобритания, Иран, Китай, Португалия и Швеция. Решението не се отнася до товарните полети, полетите за репатриране, санитарната авиация и полетите, свързани с държавните интереси на Австрия.

Белгия също

извади България

от списъка си

със “сигурни”

дестинации

за пътуване. Страната ни вече попада в “оранжевата” графа заедно с Хърватия, Люксембург и Румъния. Това означава, че пътуването до тези дестинации все още е разрешено, но при завръщането си в Белгия пътниците ще трябва да представят отрицателен PCR тест, в противен случай ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина.

От сряда Унгария също налага 14-дневна карантина на всички, пристигащи от България.

Страната ни остава и в “червения” списък за пътуване до Норвегия. Сънародниците ни, влизащи на територията на страната, се поставят под домашна карантина за 10 дни. До 11 август Финландия удължи граничните ограничения за България.

ЕС пък реши да съкрати до 12 списъка с безопасните трети страни, чиито граждани ще допуска, като изключи Сърбия и Черна гора.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12