Клъстери в 6 града помпат заразата, още има опашка от евангелската сбирка

https://www.24chasa.bg/novini/article/8810162 www.24chasa.bg

Два основни клъстера на разпространение на коронавируса у нас са установили здравните власти през последните седмици на епидемията, в които броят на случаите на COVID-19 в България се увеличи скокообразно.

Дифузно разпространение на вируса също има, но то е само в големите градове, каза за “24 часа” шефът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба проф. Тодор Кантарджиев.

6 града се оформят като огнища на двата клъстера. Първият включвал Кюстендил и Пловдив, където все още сред заразените се откриват контактни от евангелската сбирка в Перущица в началото на юни, след която починаха петима пастори, обясни той.

Вторият клъстер оформяли

Перник, Дупница, Смолян

и Пазарджик

“Това са клъстери на национално ниво, които говорят за доминиране на щамове при еднакво заразяване. Откриването им е

още едно доказателство, че в

нашата страна проследяваме

разпространението на инфекцията,

взимаме адекватни мерки и знаем

кой от кого се е заразил”,

каза проф. Кантарджиев.

159 бяха новите заразени във вторник, най-много от които в София - 73, и Пловдив - 19.

След тях е Добрич с 12 заразени - 6 жени на възраст между 17 и 79 г. и 6 мъже между 15 и 61 г. Петима от мъжете и 4 от жените са на домашно лечение, а останалите са хоспитализирани, обясни шефката на РЗИ д-р Светла Ангелова.

Почти всички от заразените са контактни на вече положителни лица, само една от жените се е върнала от рискова държава, а при един от мъжете се установяват контактните му лица. 

Въпреки големия брой починали - 8 души, вчерашният ден постави

положителен рекорд по брой

оздравели досега - 198 души

По-голямата част от тях - 154, са били на домашно лечение, а останалите 44 са били изписани от болница, показва справка на Министерството на здравеопазването, изготвена по искане на “24 часа”.

Най-много оздравели има в Смолян - 80, следвани от София с 40, Благоевград - 14, София - област - 13, и Пазарджик - 10, показват още данните на Националната информационна система.

“Тъй като заболяването при някои пациенти протича много дълго време с отделяне на вируси, трябва да сме търпеливи и да чакаме положителния резултат на освобождаването, защото голяма част от оздравелите не са хоспитализирани, а са лекувани в домашни условия. Надявам се и следващите дни да е така”, коментира рекордния брой оздравели проф. Кантарджиев.

Спад имаше и в процента на откритите заразени спрямо направените тестове. Във вторник те бяха 4,8% от общо 3341 направени теста, а през последните 5 дни не беше падал под 6%.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България