Съдът на ООН постанови решение в полза на Катар по спора за въздушната блокада

https://www.24chasa.bg/novini/article/8810915 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Международният съд на ООН в Хага постанови днес решение в полза на Катар по спора за наложената на страната въздушна блокада от три други страни от Персийския залив и Египет, предаде Франс прес.

Съдиите от Международния съд на ООН "отхвърлиха с единодушие" жалбата на Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и Обединените арабски емирства срещу решение по спора в полза на Катар, взето през 2018 г. от Международната организация за гражданска авиация. Тази организация се произнесе през 2018 г., че разполага с компетентност да реши конфликта по молба на Катар, който обвини останалите четири страни в нарушение на споразумение, уреждащо свободата на търговското въздухоплаване в чуждо въздушно пространство, допълва БТА.

Решението на базирания в Хага съд е във връзка с ключов елемент от конфликта, започнал преди три години между Катар и останалите четири държави.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекъснаха през юни 2017 г. дипломатическите си отношения с Катар, след като обвиниха катарските власти, че финансират тероризма и подкрепят Иран.

Четирите страни забраниха на катарски самолети да преминават през въздушното им пространство и да се приземяват на техни летища и преустановиха търговските си и морските си връзки с Катар.

Катар изрази днес задоволството си от решението на Международния съд на ООН и заяви, че страните, наложили блокадата, ще бъдат изправени пред правосъдието за нарушаване на международните правила.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов