Шестима в ареста - мятали бомби и строшили вратата на Народно събрание-2 (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8810929 www.24chasa.bg
Антон Златанов, зам.-директор на СДВР КАДЪР: Би Ти Ви

Провокатори окървавиха протеста, раниха двама протестиращи и двама полицаи, разбра се на извънредна пресконференция на СДВР. "24 часа" предупреди за подобен сценарий по-рано през деня

Шестима са задържани след ескалацията на протеста в София, каза Антон Златанов, зам.-директор на СДВР на извънредна пресконференция пред сградата на дирекцията. Един е задържан за строшаването на вратата на Народно събрание-2 - бившия партиен дом, отделно още петима са арестувани, каза още той. 

Полицаят разказа как всичко е започнало след като в средата на множеството са били хвърлени две бомби. Бомби, а не бомбички или пиратки, подчерта той.

"Едно момче от протестиращите падна в множеството след хвърлената бомба, а двама полицаи се опитаха да му окажат помощ. Двамата полицаи са нападнати и бити."

Провокаторите нападат сградата Народно събрание-2 в опит да нахлуят вътре. Хвърлят по полицаите и жандармерията кутии с червена боя и стъклени бутилки, пълни с нещо, миришещо на ацетон - запалителна течност. Улучен е и един от организаторите на протеста с червена боя.

"Имам въпрос: Кой ходи на протест с бомби и защо се хвърлят бутилки ? Полицаите бяха без защитно облекло и пострадаха, каза Златанов. Всеки ден призоваваме да сме толерантни, но няма да допускаме нападение на полицейски служители", каза Златанов.

Зам.-директорът на СДВР заяви, че е разговарял с организаторите на протеста, и те са заявили, че това е недопустимо.

Двамата пострадали полицаи са потърсили медицинска помощ.

"Имаше малки групи фенове от няколко отбора, както и други провокатори", каза Златанов в отговор на въпрос дали сред провокаторите е имало хора от футболните агитки. Полицаят дълго време е отговарял за охраната на футболни мачове и познава ултрасите.

"Тук е извършено престъпление, правят се съответните процесуално-следствени действия", каза той. 

"Целите са да се опорочи протестът, да се предизвикат безредици, бой между протестиращите и полицаи. Така демокрация не се постига. Нашата толерантност е голяма", обясни той. По думите му всичко е било подготвено и планирано. "Ние винаги сме мишена и не се оплакваме. Искаме да запознаем обществото с обективните факти. Тук всички сме служители от много години, много пъти сме ранявани. Това, че сме удряни е част от нашата професия, длъжни сме да го изтърпим". 

Златанов помоли протестът да продължава до 22 ч., защото след това се появяват провокаторите.

Той отново призова за мирни протести. 

По-рано през деня днес неофициално източник от службите съобщи пред "24 часа", че вероятно в последните часове преди поредния протест в София са били засечени разговори, в които се дават указания от Дубай да се пролее кръв пред президентството тази вечер.