Елена Поптодорова: Докато няма политическата яснота в България, САЩ ще са предпазливи

https://www.24chasa.bg/novini/article/8811717 www.24chasa.bg
ЕЛЕНА ПОПТОДОРОВА СНИМКА: АРХИВ

Дори да има признаци на предпазливост от страна на американското посолство, те не са с фундаментален характер или ефект, а по-скоро следват съществуващата у нас конюнктура. Това каза пред „Фокус“ Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ.

„Занимавам се с отношенията с Америка повече от 30-40 години. Те са имали и висини, и спадове, но са така дълбоко заложени, че съществува едно много сериозно съюзничество вече. Все пак говорим за отношения, които датират от средата на 19 век“, обясни тя.

Елена Поптодорова обясни съобщението на американското посолство за продължителността на протестите у нас до 16 юни с внасянето на вота на недоверие днес. Докато няма яснота за политическата обстановка в България, ще има предпазливо отношение от страна на САЩ, добави бившият посланик.

Позицията на посолството за случващото се у нас има особено значение и привлича вниманието заради момента, в който се прави, но всичко казано там е отдавна известно, каза Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ. Според нея няма нищо ново в текста на американската позиция за случващото се у нас. Тя е съгласувана с Вашингтон и след това е оповестена пред българската аудитория, обясни Поптодорова.

„Политиците във властови позиции не бива нито да се изненадват, нито да пренебрегват това съобщение. Бедата е, че у нас сякаш не се обръща достатъчно внимание на външните знаци. Ако направим кратък преглед назад, тази позиция дойде първо след едни едновременни публикации в много чужди издания. Politico може би беше тай-разпространена, но имаше и на Reuters, дори и дискретна позиция на Европейската комисия чрез нейния говорител който напомни, че всъщност мониторингът не е свален от България, докато Съвета на ЕС не вземе съответното решение, и фразата „Ние следим с широко отворени очи състоянието на правосъдната система в България“, припомни тя.

Елена Поптодорова каза още, че позицията е едно много сериозно напомняне за вижданията и очакванията на американската страна към България и българските институции.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов