Младен Маринов в НС: 13 са задържани след безредиците на протеста снощи

https://www.24chasa.bg/novini/article/8812815 www.24chasa.bg
Младен Маринов пред депутатите СНИМКА: Николай Литов

Скандал в парламента с изслушването на вътрешния министър

13 души са задържани след безредиците на протеста снощи. Това стана ясно от изказване на вътрешният министър Младен Маринов пред депутатите. Той бе изслушан в парламента за протестите по искане на БСП.

6 лица са задържани още снощи след опита за погром на бившия Партиен дом, едно от тях е пряк извършитeл на действията по разрушаване на вратата на сградата. Допълнително днес са задържани още 7 лица, обясни министърът. Образувано е наказателно производство, работата по случая продължава, допълни той.

Стоян Мирчев СНИМКА: Николай Литов
Стоян Мирчев СНИМКА: Николай Литов

Докато Маринов говореше, в парламента се разрази поредния скандал. Депутатите от левицата викаха от място с призив да каже за битото от полицията момче. Председателка на НС Цвета Караянчева дори се скара на Стоян Мирчев и призова квесторите да се намесят.

Маринов разказа, че в МВР са имали информация за готвени провокации. Сигналите са тревожни и вече се потвърждава информацията, че има готвене ескалация на протестите и се търси целенасочена конфронтация, каза той. И отново призова протестите да са мирни, а не да има опити за насилие към полицаите.

Полицаите са там, за да изпълнят служебния си дълг, има страхове в семействата им, каза Маринов. И се обърна към всички, които посягат на полицаи - да не се бърка защитното им облекло със служебно въоръжение. Когато полицията е провокирана, не може да се говори, че бие. Когато полицаят е застрашен, законът му позволява да използва разрешени от закона средства и правомощия, каза още министърът.

Той разказа, че снощи на протеста са използвани пиротехнически ракети в посока фасадата на сградата на МС, а протестиращите са хвърляли предмети, камъни и бутилки към полицаите пред сградата на бившия Партиен дом. Взривени са и две силни взривни самодейни устройства. Хвърлени са много бутилки, пликове и кутии с червена боя. Пострадали са двама служители на органите на реда, разказа още Маринов.

Депутатите от БСП обаче не останаха доволни и поискаха министърът да говори пред тях за битото от полицията момче още в първите дни на протеста. Маринов преди това обяви, че по случая тече проверка.