Шефът на СДВР: Вчера на протеста по команда започваха да хвърлят бутилки

https://www.24chasa.bg/novini/article/8813286 www.24chasa.bg
Директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев КАДРИ: БНТ

"Много ясно си проличава организацията на едно обвиняемо лице – по команда започва да се хвърлят стъклени бутилки не само по протестиращите, но и по органите на реда." Това съобщи по повод провокациите на протеста вчера шефът на столичната полиция Георги Хаджиев.

Той обясни, че след метнатите 2 бомби и хвърлените бутилки още снощи от МВР са задържали 6-има души. След като цяла нощ преглеждали камери, полицаите арестували още 7 души. Към момента 1 е с подвигнато обвинение за хулиганство, отличаващо се с особена дързост. Той е с криминална регистрация за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди.

Сред другите задържани има и един, който е в изпитателен срок на условна присъда за разпространение на дрога.

Хаджиев призова онези групи от млади хора, хвърляли самоделни взривни устройства в множеството, да се замислят дали не могат да наранят свои близки. "Като възникне някакъв проблем хората се обръщат към МВР. Няма как при промяна в обществено-политическата обстановка ние да се превръщаме в репресивен орган. Как е възможно млади българи физически да се саморазправят с полицаи ?", каза още той. По думите му няма да бъде позволено определени групи от лица да опорочават мирния протест. 

По-рано министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че 13 души са задържани след безредиците на протеста снощи. 

6 лица са задържани още снощи след опита за погром на бившия Партиен дом, едно от тях е пряк извършитeл на действията по разрушаване на вратата на сградата. Допълнително днес са задържани още 7 лица, обясни министърът. Образувано е наказателно производство, работата по случая продължава, допълни той.

Зам. районният прокурор на София Радослав Тодоров заяви, че има повдигнато едно обвинение за хулиганство. Има голямо количество видеозаписи, които се преглеждат и се върши голям обем от работа. 

"Разпитани са множество служители, а в процеса на работа ще бъдат привлечени още няколко лица в качеството на обвиняеми", каза още той. 

Част от лицата са криминално проявени. Обвиняемият има криминална проява - причиняване на телесна повреда. 

Ст. комисар Хаджиев заяви, че протестиращите не се проверяват, защото не са изградени определените за това КПП-та, за да може гражданите да се движат свободно

"Има две непълнолетни лица, които впоследствие са закарани в 5-то Районно управление. Извикани са им родителите и са им съставени актове. Има данни за участници от футболни агитки", каза директорът на СДВР. 

"Двама колеги са пострадали, един жандармерист е с прорезна рана на лицето, другият е бил ритнат в областта на корема . В добро състояние са", добави още той и обясни, че се трупа много умора в служителите на МВР.

"Нали сте наясно, че полицаите имат семейства, деца. Ние сме там, за да помагаме, а не да бъдем обект на посегателства. Призовавам гражданите - обръщайте се към нас. Никой няма да нарушава и накърнява правото на свободен протест", каза шефът на Столичната полиция. 

Зам.-директорът на СДВР Антон Златанов от своя страна заяви, че полицията се опитва да установи контакт с всички, които се имат за лидери на протеста. "Понякога има противоречия между самите протестиращи. Там всеки се прави на организатор", каза още той, като уточни, че протестът е бил мирен до 22 ч. "Хората, които се качват по Народното събрание - 2, трябва да знаят, че това е много опасно". 

По думите му мнозинството нормални хора се подвеждат по злонамерените провокации на едни определени хора. "Не всички са платени. Има малка група платени, но нормалните трябва да се разграничат. Едните видяха и чуха бомбите и се мръднаха, а другите чуха бомбите и се присъединиха към провокаторите", каза той.